Сред тях има жени и деца

25 нелегални мигранти бяха заловени тази сутрин на магистрала „Тракия” край Вакарел. Всички са мъже, като 12 от тях дори са непълнолетни.

Пред полицията са казали, че са избягали от Афганистан. По данни на разследващите бежанците са били изоставени от трафиканти преди да стигнат до София.

Около 09:00 часа тази сутрин полицията получава сигнал за група мъже на магистралата. Мигрантите вървели пеша край пътя. Подаден е обаче сигнал на телефон 112. За минути полицаите ги обграждат, за да проверят документите им за самоличност. Оказва се, че нито един от тях няма нито паспорт, нито лична карта. Пред униформените мъжете казали, че са от Афганистан.

„Само за почивните дни имаме заловени повече от 320 човека на българо-гръцката и българо-турската граница”, обясни ст. комисар Бисер Костадинов, заместник-директор на „Гранична полиция”.

От магистралата мигрантите бяха конвоирани в бусове до полицейското управление в Елин Пелин. Там се търсеха преводачи, които да разговарят със задържаните.

Една от версиите е, че бежанците са били изоставени от трафиканти. Не е изключено да става дума и за канал. От МВР предупредиха, че със затопляне на времето опитите за незаконно преминаване в България се увеличават.

Заловените днес мигранти ще бъдат настанени в бежански център.

Вчера в района на Елин Пелин също е била задържана друга, но от 8 бежанци. Сред тях имало и жена.