Депутатът от "Изправи се! Мутри вън" нарече служителите на МВР "еничари"

Остра реакция на полицейските синдикати заради изказване на Николай Хаджигенов. В четвъртък от парламентарната трибуна депутатът от "Изправи се! Мутри вън" нарече служителите на МВР "еничари" заради липсата на адекватни наказания срещу униформени, били протестиращи на антиправителствените протести миналия юли.

Депутатът от "Изправи се !Мутри вън!" директно заяви пред NOVA, че цената за депутатското място на Младен Маринов е била окървавяването на протеста.

Полицейските синдикати от своя страна за пореден път призоваха МВР да не се ползва за политическа употреба. Казаха също, че тяхното министерство е трамплин за висок рейтинг и политическа кариера.

"На записите се видя как зад колоните са бити и изтезавани лица. И тези хора са наказани с мъмрене и не могат да растат в кариерата. Сериозно?”, попита Хаджигенов.

"Има отделни непрофесионални действия и ние не ги толерираме, категорично не ги толелираме, но те не могат да дават общ облик на професията”, смята Илия Кузманов от синдиката на МВР.

Материалите по случаите са в прокуратурата, има и жалби от бити протестиращи. От "Изправи се!Мутри вън!" поискаха случаите да бъдат разследвани от парламентарна комисия. Но предложението беше бламирано.

Първи отговори депутатът от ГЕРБ Младен Маринов, който миналото лято по време на сблъсъците беше вътрешен министър. 

"Винаги, когато става дума за полицай, аз ще реагирам остро, защото това е незаслужено за хората, които вече 30 години опазват социалния мир”, каза той.

"Това беше мини версия на белия автобус, милиционерска провокация, това е причината, поради която Младен Маринов е в парламента в момента. Затова бламираха заседание за полицейското насилие”, добави Хаджигенов.

"По отношение на моето място в парламента, ако някой смята, че депутатското място е награда, аз смятам, че е отговорност”, добави Маринов.

Незащитени се чувстват обаче полицаите в най-големия български синдикат.  И отказват да ги вкарват в политически игри.

"Не, ние не сме страна, особено в политически дебати и няма да бъден такава”, каза Кузманов.