Военновъздушните сили също ще имат демонстрация

Генералната репетиция за 6 май. Армията проведе подготовката за отбелязването на Деня на храбростта. Тази сутрин представителните части и Военновъздушните сили на България имаха демонстрация.

Няма да има военен парад на 6 май

Хеликоптери и самолети прелетяха ниско над София, като част от тренировъчните полети. И тази година празникът обаче ще е по-различен. Традиционният военен парад в центъра на столицата няма да се проведе заради епидемиологичните мерки. Ще има тържествен водосвет и марш пред Паметника на Незнайния воин.

В сряда вечер се проведе концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили в Борисова градина. Това е последният щрих преди официалното отбелязване на Деня на храбростта в четвъртък. Вместо парад по земя, тази година жителите на София ще видят такъв по въздух. По-рано през деня военновъздушните сили прелетяха ниско над столицата, а в небето можеха да се видят хеликоптери „Кугър“, Ми-17, Ми-24 и самолети „Спартан“ и Миг-29. През деня имаше репетиция и на представителните части на Българската армия пред паметника на Незнайния войн. 

 

Последни тренировки имаше и на летище край „Граф Игнатиево”. Военните пилоти обещават истинско въздушно шоу.

Тази година празникът ще бъде отбелязан подобаващо, като Военновъздушните сили ще зарадват българските граждани с атрактивна авиационна програма. Уникалното при тазгодишните чествания е, че едновременно ще бъдат направени авиационни демонстрации в небето над град София и над авиобаза "Граф Игнатиево". Там паралелно със събитията, случващи се в столицата, българската военна авиация ще представи своите способности. 

Във военното поделение в Казанлък, част от 61-ва Стрямска механизирана бригада, се провежда генералната репетиция за демонстрация на военна техника на сухопътните войски по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

 

Репортер: Георги Манев