Решението беше взето на Националния съвет на партията

Президентът Румен Радев връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова третия и последен мандат за съставяне на правителство. Председателят на левицата обаче върна папката на държавния глава, съгласно решението, което взе Националният съвет на партията.

„Запознат съм с решенията на Националния съвет на вашата партия да направите отказ за съставяне на правителство”, бяха уводните думи на президента.

СНИМКИ ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА МАНДАТА ВИЖТЕ ТУК

Пред държавния глава Нинова обясни, че желанието на партията е било България да има правителство, което да реши важни за хората и страната въпроси.

„Да приеме социални мерки в помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов”, допълни лидерът на БСП.

 

 

Нинова отново спомена за подадената ръка към „Има такъв народ” и декларираните мнения от новите политически партии, че не биха подкрепили правителство на БСП.

„Няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение и няма промяна оттогава досега. Връщаме мандата”, каза тя.

Радев обясни, че разбира мотивите на БСП, както и тези на „Има такъв народ”. Сподели, че оценява високо решението на столетницата да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство.

Президентът обяви, че с указ следващата седмица ще разпусне 45-ото Народно събрание. Той посочи, че се очаква предсрочните парламентарни избори да се проведат на 11 юли. 

След срещата с президента Нинова заяви, че избори през лятото крият риск за ниска избирателна активност и си дават сметка за това.

„Готови сме за избори, ние правихме избори само преди месец. Резултатите не бяха добри, очакваме да ги подобрим”, добави тя.

Лидерът на столетницата обяви, че предстоят разговори с президента за състав на служебното правителство и дали от БСП биха включили свои експерти в него.

„Решение за участие на наши министри в правителството, каквото и да е то - наше, друго или служебно, взема единствено Националният съвет на партията”, уточни Нинова.