Красимир Ципов от ГЕРБ остана единственият кандидат за председател на комисията

Партиите представиха пред президента кандидатите си за членове на ЦИК.

Оказа се, че има само едно предложение за това кой да ръководи комисията. То дойде от ГЕРБ, а номинацията им е за Красимир Ципов. Въпреки че той се оказа неприемлив за много от партиите, контрапредложение не последва.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля в деня на разпускане на Народното събрание”, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите.  

Радев пожела да разсее „манипулации и тиражиране на неистини”, че той посочва, определя и избира състава на ЦИК. Обясни, че това категорично не е вярно.

„По закон, парламентарно представените групи и коалиции посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено обнародва с акт”, добави държавният глава.

Още преди партиите да обявят кандидатите си за членове на ЦИК, от ГЕРБ поискаха да не се провежда  жребий, ако номинираните за председател на комисията са повече от един.

„Мисля, че е недопустимо ръководен орган да се избира чрез жребий. Ние сме парламентарна република”, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ.

„Ако досега сте разсъждавали и действали така, че имате феодални права върху ЦИК, мисля че този подход вече не е удачен”, заяви Румен Радев.

Разменените реплики се оказаха излишни. Защото всъщност само ГЕРБ предложиха председател – Красимир Ципов.  От „Има такъв народ” не влязоха в тази битка.

Така Ципов остана без конкуренция за поста. От БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” категорично не харесаха кандидатурата му.

„След като съответства на закона, аз не мога да направя нищо повече”, каза Румен Радев.

БСП директно призоваха „Има такъв народ” да даде алтернатива на Ципов. Но това не се случи. 

От „Демократична България” обясниха, че не са номинирали Цветозар Томов за председател на комисията, а само за член, защото не отговарял на изискванията.

„Има изискване в закона за юридически стаж. Г-н Томов, за съжаление, не отговаря на това формално изискване”, обясни Христо Иванов.

„Ние не бяхме подготвени с юридическа кандидатура. Това е доказателство, че нямаше предварителен сговор. Ако знаехме, че ще се стигне до излъчването на такава кандидатура, щяхме да излъчим кандидат и да поемем отговорност”, заяви още Христо Иванов пред журналисти след консултациите. „Виждаме поредното бягство от отговорност, от избягване на горещия картоф”, заяви още Иванов, запитан защо никоя друга партия не е предложила кандидат за председател. ф„Когато искаш да правиш промяна, трябва да застанеш зад тази промяна”, каза Христо Иванов.

Другите 2 партии, които не харесват идеята Ципов да ръководи ЦИК, имаха други обяснения защо не са предложили свои имена. 

„Сметнахме, че за нас най-достойно ще бъде да предложим един заместник и двама членове”, каза Христо Проданов от БСП.

„Странно е, че всички разчитат на най-малката партия”, каза Николай Хаджигенов, „Изправи се! Мутри вън!”.

 

От ГЕРБ предложиха за членове на ЦИК социолога Димитър Димитров и юристите Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Тримата представители на „Има такъв народ” бяха представени от Виктория Василева. „Това са Камелия Нейкова - юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - юрист, с богат опит в провеждането на избори. Проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати”, обяви Василева. 

От БСП предлагат Емил Войнов за член и зам.-председател на ЦИК. Той е специалист по информационни и комуникационни технологии. По думите на Иван Иванов от столетницата Войнов е експерт в изборния процес. Второто предложение за член е Силвия Стойчева, участвала в множество изборни кампании. Третият кандидат на БСП е Цветанка Георгиева, която е с дълъг стаж в изборното законодателство, добави Иванов.

Движението за права и свободи има правото да предложи двама свои членове. Това са Севинч Солакова - юрист по образование, с дългогодишен професионален юридически и административен опит. Второто предложение е Ерхан Чаушев, завършил Юридическия факултет на Софийския университет, с дългогодишен професионален и юридически опит”, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Кандидатурата на „Демократична България”  за заместник-председател и член е Цветозар Томов - социолог, с богат опит в наблюдението и организацията на изборния процес в страната. Втората кандидатура за член е на Любомир Георгиев - с дълъг опит в организацията на изборния процес. От 2005 г. участва в състави на районни и общински избирателни комисии, завършил е математика в Софийския университет, съобщи Христо Иванов.

„Изправи се! Мутри вън!” предлагат за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева - професионалната ѝ биография е свързана с провеждането на избори, била е член на секционни избирателни комисии и на районна, посочи Мая Манолова.

Обобщението дойде от президента - за председател на ЦИК е предложен Красимир Ципов от ГЕРБ, а за зам.-председатели - Камелия Нейкова от „Има такъв народ”, Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от „Демократична България” и Росица Матева от „Изправи се! Мутри вън!”. За секретар кандидатка е Севинч Солакова от ДПС.

Утре ще има проверка дали всички кандидати за членове отговарят законовите изисквания. В петък са събеседванията и устните изслушвания при президента. Следващата седмица президентът ще издаде указ, с който да назначи новата ЦИК. А очакванията са той да бъде обнародван във вторник, на 11 май.