Без масови паради в София, но с военни демонстрации

България празнува Деня на армията и храбростта! За втора поредна година тържествата минават под знака на COVID-19. Затова вместо голям парад с бойна техника в София, демонстрации на армията, ВВС и Флота бяха организирани в различни части на страната.

СНИМКИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ЗНАМЕНАТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Макар и в условията на пандемия - армията показа лицето си по въздух, море и земя. Строени за почест, военните свалиха шапки за тържествения водосвет в столицата. Между земята и небето, двама пилоти развяха българското знаме. Единият участваше за пръви път на парада, а другият за последен.

„Летим над най-големия град в България, летим на малка височина. Все пак под нас има и 18 метра и половина въже със знаме”, каза Иван Кирчев, пилот на "Кугър".

 

И докато в София маршируваха, спецсилите ни в Црънча демонстриха умения по обезвреждане на боеприпаси.

„Всеки един, називимо дали е мъж или жена, ако покаже нужните качества, е добре дошъл при нас”, каза майор Анна Проданова.

 

В небето над София профучаха и три МиГ-29. Президентът и военният министър в оставка проследиха полетите заедно. Главнокомандващият въоръжените сили заговори за състоянието на българската армия днес.

„Българската армия е гарант за държавността. Тя е носител на нашите искони ценности от векове - чест, достойнство, дълг, и трябва всяко политическо ръководство да прави така, че тези мъже и жени, посветили живота си в служба на българския народ, да имат необходимата подготовка и мотивация да служат”, заяви Румен Радев.

В профила си в социалните мрежи Бойко Борисов написа, че със своя професионализъм и самоотверженост военнослужещите доказват, че носят в себе си изключителния дух на своите предци, които не са позволили нито едно бойно знаме да бъде пленено.

Коментар направи и Красимир Каракачанов.

„Преди 4 години за едно място в армията кандидатстваше по-малко от един човек. Сега, средно са четирима за едно място, а има длъжности и позиции за които кандидатстват по 20-30 души”, каза той.

И днес празникът беше съпътстван от вечната темата за модернизацията на армията ни. А началникът на отбраната Емил Ефтимов призова за приемствност и последователност, независимо кой е на власт.

За втора година сухопътните войски също отбелязват по различен начин празника на Българската армия. В района на гарнизон - Казанлък представителна част от 61-ва Стрямска механизирана бригада проведе демонстрация на военна техника. 37 бойни машини на въоръжение в сухопътните войски се включиха във военната демонстрация.

„Да, за съжаление, това не е парадът, който сме свикнали да виждаме, но все пак е начин да отбележим Деня на храброста и българската армия”, каза ген.-майор Михайл Попов, началник сухопътни войски.

По-голямата част от 98-те военнослужещи са с натрупан боен опит в задгранични мисии и познават машините до съвършенство.

Сред демонстрираните военни образци бяха Реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД”, наследник на легендарната „Катюша” и танкове Т-72. Според командването все повече са желаещите да влязат в редиците на армията и като войници и курсанти във военните училища.

Демонстрации на бойна техника в няколко града

В Деня на храбростта днес празнуват и военноморските сили на България. На Морската гара във Варна имаше тържествена церемония и зрелищна военна демонстрация с участието на всички формирования от военния ни флот.

Демонстрациите преминаха в четири етапа, като в кулминацията се включи и Мрския специален разузнавателен отряд. Участваха още военнослужещи от авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби, а от Военния флот споделиха, че в последните години интересът от страна  желаещите да служат в армията се засилва.

„Смятам, че по отношение числеността на военноморските сили няма да имаме особени проблеми, за да изпълняваме нашите задачи в следващите години”, каза флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС.

Интерес не липсваше и от страна на хората, които наблюдаваха военните действия.

„Дойдохме да запознаем децата с нещата, които се правят в българската армия в наши дни”, каза Йордан Тодоров.

А по повод празника, военноморските сили пожелаха следното: „На всички военнослужещи и цивилни служители от ВМС  желаем преди всичко здраве".

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА И ТЪРЖЕСТВАТА НА 6 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК