Народно събрание започна заседанието си със скандал

Със скандал започна днешното заседание на Народното събрание, което вероятно ще бъде едно от последните. Президентът Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента.

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК (ВИДЕО+СНИМКИ)

Депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, както и от „БСП за България“ настояват в дневния ред да бъде включена точката за преизчисление на пенсиите и създаване на временна комисия  за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас.

Депутатите призоваха министрите в оставка от целия Министерски съвет да бъдат изслушани в парламента и да се проведе парламентарен контрол.

"Премиерът в оставка Бойко Борисов е в болничен до 18 май, а останалите министри от кабинета са в отпуск. Това е и причината те да не се явят в пленарна зала", каза пред депутатите председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя поясни, че изключение са Десислава Танева и Екатерина Захариева, които са отложили това в 7-дневния срок, който е по правилник.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА НС ВИЖТЕ ТУК

Предложението дойде от парламентарната група на БСП. Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова точката за преизчисляване на пенсиите да се гледа в дневния ред за петък.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ настоя:

"Знам, че има парламентарни групи, които страшно много се притесняват от това да минат през този лакмус как ще гласуват за създаването на такава комисия. Виждам, че и групата на ГЕРБ се вълнува много. Вие също, господа и дами, имате предложения за такава комисия. Хайде сега малко по-смело! Моля ви, г-жо председател, не изхвърляйте от дневния ред комисията за „Росенец“, това е особено важно.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че промени в дневния ред не могат да се правят:

"Каквото остане от дневния ред от сряда, то приключва в сряда и не преминава към следващия дневен ред".

От ДПС подкрепят създаването на комисията, каза Йордан Цонев:

"ДПС ще гласува "за" и иска комисия „Росенец“. Иска комисия „Росенец“ и имаме воля за комисия „Росенец“. Имаме воля и за другите социални закони, но не през главата на правилника и законите и Конституцията. Ако ще правим нещо, ще го правим както  повелява правилникът, законите Конституцията."

Депутатите от БСП окупираха трибуната на парламента, а Иван Ченчев призова председателят на парламента Ива Митева да напусне заседанието. От ДПС обвиниха социалистите, че искат да провалят днешното пленарен ден.

Христо Иванов от „Демократична България“ поиска почивка и провеждане на Председателски съвет, който започна заседание.

В програмата на депутатите беше предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми - осем.

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти.

В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП  за възлагане на Министерски съвет  да преговаря за руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V”.