Нейкова добави, че промените в Изборния кодекс са голяма предизвикателство

Камелия Нейкова, която ще оглави новата ЦИК, определи като голямо предизвикателство новите текстове в Изборния кодекс. Тя заяви, че е привърженик на машинното гласуване, но допусна, че на места ще се гласува и на хартия.

„Там, където по непредвидени обстоятелства не може да бъде проведено машинно гласуване, така както е предвидено в Изборния кодекс, гласуването ще се провежда с хартиени бюлетини", заяви Нейкова.

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Предвидено е във всяка избирателна секция, определена за машинно гласуване, броят на отпечатаните бюлетини да бъде колкото е броят на избирателите в съответната секция. Както и досега, Централната избирателна комисия и аз лично поемам отговорност това да е така. Ще трябва да се прилага Изборния кодекс такъв, какъвто е", каза още Нейкова.

Емил Войнов, номиниран за заместник-председател от БСП, обяви, че ще трябва нова процедура за доставка на поне 300 машини за гласуване в чужбина и допълни: “Тези машини трябва да се придружени от охрана, техници, които да ги инсталират, тестват и поддържат в изборния ден".

Камелия Нейкова ще оглави ЦИК, стана ясно след вторите политическите консултации при президента по процедурата за назначаване на нов състав на комисията, която ще трябва да организира предсрочни избори. Нейкова е предложение на  "Има такъв народ".  Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК. Иван Войнов, предложен от БСП, също ще е заместник-председател, а Севинч Солакова ще е секретар на ЦИК.