Президентът с коментар за политическата обстановка

Президентът Румен Радев посочи днес, че очакванията към служебния кабинет са огромни. Държавният глава не пожела да назове конкретни имена на човека, който ще оглави назначеното от него правителство, но отново уточни, че това ще е мъж.

„Въпрос на баланс е да се намери най-добрият екип. Служебният премиер ще е българин, мъж”, заяви Радев при поднасяне на венци пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма.

Румен Радев: Вихрещата се корупция ни излиза най-скъпо

Държавният глава даде заявка, че ще разпусне парламента в първия възможен момент. Най-вероятно, още във вторник. 

„Ще направя всичко възможно, по най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, добави той.

 

 

С новата седмица идва и новият състав на Централната избирателна комисия. Именно от това зависи кога ще бъдат изборите. Държавният глава сложи точка на спекулациите около евентуален вот в първите дни на юли.

„На 4 юли категорично не можем, няма такава ЦИК, която да се справи с това предизвикателство, а и нарушаваме всякакви хронограми”, обясни той.

Относно думите на премиера в оставка Бойко Борисов от вчера, че 45-ият парламент струва милиони, Радев отговори: „Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, уточни президентът.