Двамата отговориха и кой празник отбелязват днес

„Аз разбирам смисъла от това всяка година да не напомняш на някого, че си го победил, а заедно да празнувате мира. Така че аз празнувам Деня на Европа, в който всички сме се обединили около това, че има още една година мир, в която не воюваш с никого”, отговори евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков на въпрос кой празник отбелязва днес.

„Не бива да противопоставяме двата празника. Ако я нямаше победата, нямаше да я има и обединена Европа. В основата на идеята за обединена Европа стои антифашистката съпротива и ценности като мира, солидарността, добруването и сътрудничеството между народите”, коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Двамата коментираха и актуалната политическа обстановка в страната.

„На мен ми е трудно да догледам докрай заседание на някоя комисия или на парламента в Народното събрание. Представям си какво е за един посланик, който трябва да напише доклад, или за някой експерт от ЕК, който трябва да брифира комисар какво се случва в страната ни”, посочи Новаков.

Според него жаждата за реваншизъм замъглява погледите за това какво всъщност да се направи.

„Ясно е, че искаш да има шоу, ясно е, че искаш да има наказани, някой да ти обърне внимание, да кажеш колко си лош и как ще накажеш другите”, допълни той.

„Всяка форма на реваншизъм показва безсилие. Има една мисъл на Толстой, който казва, че силата на едно правителство се крепи на невежеството на народа. Затова всяко правителство е срещу просвещението. В случая в България просвещението е свързано с познанието. Ние имаме разобличаване на един режим, което е нещо хубаво. Съгласен съм, че това, което се вижда в комисията, е ужасно”, е мнението на Витанов.

Коментара за Плана за възтановяване гледайте във видеото.