За скритите тунели и забравените мини, потънали в мрак

Под тротоарите и алеите на добре познатите ни градове понякога се крият много забравени легенди. Разкази, прикрити в мрак и потънали в прах. Пътеки, тунели и дори цели малки градове, останали под нас. Тихи и мълчаливи, загубени от погледа, те са още там, готови да разкажат своите тайни.

Перник е градът, сякаш изникнал от подземията и от десетилетия свързан с историите на прокопаните отдолу тунели. Така се ражда и прозвището му – “градът на миньорите”. Историиите започват през 1891 г. с откриването на първия държавен рудник. Тогава черното злато се превръща в кръвта и сърцето на Перник.

„Темата на NOVA”: Доза Надежда

Докато съвременният Перник е град, чийто извор на живот са именно подземията, на други места тунелите крият в себе си различни, по-мрачни и злокобни истории. Градските легенди разказват за огромна подземна мрежа от над 240 километра тунели, свързващи редица сгради, бункери и бомбоубежища, прокопани под София.

Понякога градските легенди не съвпадат с реалността. Но в други случаи, колкото и невероятно да звучи, те са истина, която само чака своето време, за да бъде осветена.

Доколко наистина познаваме тези градове и какви тайни крият те от нас гледайте във видеото.