Хиляди българи се върнаха от южната ни съседка след великденските празници

Опашки и хаос на ГКПП "Кулата" в деня, в който хиляди българи се върнаха от южната ни съседка след великденските празници. Часове наред трябваше да чакат тези, които нямат ваксини или пък е изтекъл 72-часовият срок на PCR теста им.

Още в ранните следобедни часове се разбра, че прибирането от Гърция няма да бъде безпроблемно. И ако хората с поставена ваксина и неизтекъл PCR тест минаваха сравнително бързо границата, то за останалите чакането се оказа непредвидено дълго. Причината - хората без ваксини и тестове трябва да се редят на опашка, за да оставят адресите си за карантина в България.

„Много бавно стават нещата. Това е безумие”, коментира един от чакащите.

Над 400 000 автомобила се завръщат днес в София

За да бъдат добавени в регистрите на РЗИ, хората чакаха по около два часа. Забавянето до голяма степен се дължеше на липсата на достатъчно служители от здравната инспекция на границата.

Изискването за ваксина или отрицателен тест изненада голяма част от пътуващите. На опашката възникваха различни казуси.

„Не е ясно какво става с хората, които имат клетъчен имунитет и антитела. Аз например имам такъв, но трябва да съм под карантина”, каза един от пътуващите.

Въпреки опитите ни не успяхме да открием представители на здравните ни власти, които да коментират проблема на границата.

АПИ с важна информация във връзка със засиления трафик след празниците