Депутатите изслушват регионалния министър в оставка Петя Аврамова за парите за пътища

Нови сблъсъци и взаимни обвинения заради управлението досега. На висок тон и със скандали протича поредното заседание на Комисията за проверка на управлението, станала известна като Комисията за ревизия.

Повод за новото напрежение стана изслушване на регионалния министър в оставка Петя Аврамова на тема парите за магистрали, както и за ВиК холдинга. Това се случва само ден или два, преди президентът да обяви разпускането на парламента и да назначи служебен кабинет.

Градусът на емоциите се покачи, след като бе поставен въпросът как държавното дружество „Автомагистрали” е разходвало 5 млрд. лв. през годините. Чуха се и обвинения за това, че част от договорите - общо 400 на брой, са били свързани с фирми, близки до властта.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Става дума 5 млрд. лева в рамките на 2 години. Виждаме с какво разполага „Автомагистрали”. Впечатлението ни, а и това на българските граждани е, че става дума за заобикаляне на закона”, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Моля да не правите внушения, че са давани пари на наши фирми. Няма как да кажем за 400 фирми, че всичките са наши”, посочи регионалният министър в оставка Петя Аврамова.

„Сумата, която визирате - 4,7 млрд. лв. - тези пари не са в сметките на „Автомагистрали”. Получен е единствено аванс, а всички други пари са в БНБ. Авансът е около 30% от цялата стойност”, каза Стоян Беличев, изп. директор на „Автомагистрали”.

„Сметнала съм го - 1 млрд. 206 млн. Основните договори са превъзложени на сериозни строителни фирми от обкръжението на управлението”, коментира Манолова.

„Ние нямаме такива списъци с фирми, за които да знаем, че са приближени на властта, а други не са”, заяви Иван Досев, член на УС на АПИ.

 Прокуратурата проверява казаното от Илчовски и Иван Ангелов в парламента

„Вие разпределяте почти 5% от БВП на една тройка управители, които вие сте назначили и не е ясно те как са избирали фирмите. Дали са ги проучили по телефона или на бележка – няма значение. Важното е, че те лично са подбрали фирмите спрямо това, което им е казано”, заяви Румен Гечев от БСП.

След магистралите, в комисията дойде ред и на санирането. Сигналите за злоупотреби са от Бургас, Хасково и Пловдив

Комисията изслуша и ръководството на ВиК холдинга, където също има сигнали за нередности.  След него възникна нов спор - този път заради бившия евродепутат Николай Бареков, който се оплака, че е внесъл сигнали, но те не били разглеждани.

В крайна сметка депутатите решиха всички сигнали да бъдат изпратени до прокуратурата.

По-късно появата на неизвестен за медиите мъж в парламента също стана повод за напрежение в Комисията по ревизия. Първоначално той не пожела да се представи, но посочи, че името му ще стане ясно по време на изслушването в комисията и че ще говори за всички сфери на икономиката в страната. Той не пожела да отговори на многобройните въпроси дали е поканен лично от Мая Манолова.

Малко след това стана ясно, че това е Павел Стоименов, обявил се за най-големия зеленчукопроизводител у нас. Той твърди, че бизнесменът Иван Ангелов, който е собственик на фирмата за пилета „Градус” бил упражнявал натиск върху него. Стоименов разказа и история за запалена къща на негова служителка, която смята, че зад това стои именно Ангелов.

По отношение на натиска Павел Стоименов разказа още, че се е състоял за земеделски земи и също така твърди, че фирмата му е била открадната. Той не успя да отговори на въпрос на депутат дали и по какъв начин Ангелов е свързан с властта.

 

 

„При нас дойдоха емисарите на г-н Иван Ангелов. Първият емисар беше един колега земеделец, който е от село Бяло поле, сигурно го знаете – Митьо Митев. Той ме предупреди, казвайки ясно и точно: „Момчета, ще кажа на Иван да дойде, да кажете и да се разберете”. Преди това ние знаехме, че ще имаме проблеми с този Иван”, каза Стоименов.