Подновяват се "зелените коридори" за ваксинация

Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането. Това обясни на брифинг на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Експертите от ваксинационния щаб решиха още зелените коридори за имунизация да продължат да работят още от утре.  В страната има достатъчно количество ваксини, за да продължи свободната имунизация, но болничните заведения ще решават, дали да отворят коридорите в зависимост от това, дали разполагат с медицински екипи.

Забавя се обаче функционирането на електронната система за личните лекари, с която те можеха да заявяват необходимите им дози за ваксинация. 50 на сто от ваксините ще бъдат давани на джипитата.

„Ще правим ваксиниране в затвори, в бежански центрове, на по-трудно достъпни групи”, обясни доц. Ангел Кунчев.

Напреднали са проучванията и за това ваксините на Pfizer и Moderna да се прилагат на деца над 12 години, обясни още доц. Кунчев. По думите му в момента текат клинични изпитания за деца над 6 г.

Тази сутрин у нас пристигнаха нови близо 300 хиляди дози на Pfizer. А през месец май очакваното количество от одобрените ваксини е 2 милиона дози. Така оттук нататък имунизирането ще върви успоредно - при личните лекари, през онлайн системата за записване на часове и свободни коридори за хора, без записан час. Работното време на "зелените коридори" обаче ще зависи от лечебните заведения -  на база на наличните количества ваксини и на ресурса от лекарски екипи в пунктовете. В понеделник, сряда и четвъртък тази седмица в страната ни пристигат нови пратки от трите вида ваксини.

„При тези доставки могат да работят всички канали за имунизация”, заяви доц. Кунчев.

Той призна, че го притеснява какъв ще е резултатът от 10-дневните празници.

 

След като "зелените коридори" отвориха само за 10 дни – около празниците, днес експертите решиха - работата им ще продължи.

„Ежедневно ще бъде там, където здравните заведения имат възможността да работят”, каза Кунчев.

С приоритет обаче вече ще е имунизацията при личните лекари, които ще получават 50% от всички доставки.

„На първо място - през личните лекари, на второ - през информационната система, която и сега работи и за следващата седмица има записани 12 000 души. И разбира се и "зелените коридори" - има ли свободни количества, даваме и тази възможност”, добави здравният инспектор.

Някои лични лекари вече запълват часовете си за следващите седмици като ще ваксинират по 40-50 души на ден.

„Ние искаме да имаме флакони, защото при нас нещата стават бързо.  Ако погледнете статистиките - тогава, когато ние сме взели, има чувствителен пик в броя на имунизираните за деня”, смята д-р Гергана Николова.

Иваничка е от пациентите, които са забавили имунизацията си, за да получат доза в кабинета на д-р Николова, а не през свободен коридор.

„Тя ме познава, аз я познавам, мога да й се обадя по всяко време. Тя ми е лекуващ лекар от много години и й се доверявам”, обясни пациентката.

 

 

Следващата седмица личните лекари вече ще имат възможност за онлайн запазване на ден и час, в който да получават нови ваксини - за да няма струпване и напрежение пред РЗИ. Под въпрос обаче остава какви количества ще могат да се заявяват през електронния портал.

„Няма как целите нужди да бъдат обезпечени с една доставка, но регулярността на доставките ще даде възможност да има по-голяма предвидимост”, смята Богдан Кирилов.

Медици настояват флаконите да им бъдат доставяни на място, а не да се редят пред РЗИ. И предлагат общината да се включи с транспорт.

„Това е абсолютна загуба на работно време - един лекар да стои с хладилната чанта, за да получи ваксините. Сега гоним максимално за кратко, много бързо да бъдат обхванати нашите пациенти”, каза още д-р Николова.

През тази седмица броят на хората, получили поне една доза ваксина у нас, трябва да достигне един милион. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК