Спасени са 10 яйца, три от които вече са се излюпили

През изминалите десет дни екипът на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" получи общо четири сигнала за умрели щъркели от мътещи двойки. На три от сигналите, в селата Трилистник, Ярлово и Белозем, след координация с РИОСВ и представители на местната власт, се отзовахме и прибрахме изоставените общо 10 яйца в инкубатор. Това съобщават от природозащитната организация.

Разследват смъртта на мъжкия щъркел Рости, наблюдаван с камера онлайн

Днес, няколко дни след последната спасителна акция в село Трилистник, първите три бебета бели щъркелчета са се появили на бял свят, четвърто е на път да се излюпи до края на деня, а петото - след най-много ден-два.

Все още в Центъра отглеждат четирите яйца на печално известната двойка от село Ярлово - Снежи и Ростислав, чието спасяване стана медийно събитие, благодарение на онлайн поставената до гнездото камера за видеонаблюдение от БДЗП. За тях, обаче, още е рано да се люпят.

Яйцата на щъркела Снежи, наблюдаван с камера онлайн, вече са в инкубатор

За съжаление, екипът ни има сериозни съмнения относно оцеляването на единственото спасено яйце от случая в село Белозем, тъй като най-вероятно зародишът вътре е мъртъв, отбелязват специалистите. Въпреки това, то ще остане още няколко дни в инкубатора, за да са максимално сигурни, че не грешат.

Надяваме се всичко при излюпените щъркелчета да е наред и след като бъдат "изписани" от инкубаторното, да стане възможно да бъдат "подложени" на приемни диви двойки, допълват още от "Зелени Балкани".

Източник: БТА