Радев формира служебен кабинет, има две задачи преди това

Обратното броене започна, като часове ни делят от новата, служебна власт.  Очаква се още от утре президентът Румен Радев да започне пренареждането на политическата сцена.

НОВАТА ВЛАСТ: Кога ще бъде назначен служебният кабинет?

Преди да разберем кой е новият премиер, президентът има още две задачи. Първо – утре ще бъде официално назначена новата централна избирателна комисия. След два опита партиите успяха да се разберат неин председател да е Камелия Нейкова, кандидат на „Има такъв народ“.

Най-голямото предизвикателство пред ЦИК е да организира бързо предсрочните парламентарни избори. Кога ще са те? Президентът вече заяви, че вотът не може да е на 4-ти юли, на 18-ти юли вече е късно, така остава втората неделя на месеца – 11-ти юли. Вероятно е още утре – президентът с един указ да разпусне 45-то народно събрание и да насрочи датата на изборите.

Тогава властта отива в ръцете на Шестото служебно правителство на страната ни. Нужен е още един указ от „Дондуков 2“, с който се назначават премиерът и министрите. Отново очакванията са това да се случи в натоварения политически вторник, но е възможно и да се забави с един ден. А най-спряганото име за служебен премиер е това на ген. Стефан Янев - сега секретар по сигурността и отбраната на държавния глава.

 

Kой поема властта? Отговор на този въпрос ще има до броени часове. Но вече е ясно какво се очаква от него.

„Новият кабинет ще бъде оперативен”, заяви президентът Румен Радев.

Без да са обявени официално обаче , вече се завъртяха имената на пълния списък на служебното правителство. Ресор икономика най-вероятно ще поеме Кирил Петков, а финанси - Асен Василев. Стела Балтова, която е сочена за фаворит в туризма, призна, че с нея са водени разговори.

„Да, има такова нещо, но още е много рано. Ще имаме поводи да се виждаме”, заяви тя за NOVA.

 

 

По-уклончиви бяха Гълъб Донев, който може би ще управлява социалното ведомство, и Иванка Иванова, която е сочена за наследник в правосъдно министерство. Донев беше вече служебен министър в кабинета "Герджиков", Иванова е бивш директор на фондация "Отворено общество" и настоящ съветник на президента.

Бившият шеф на здравната каса Дечо Дечев отрече да е канен за поста здравен министър. Бойко Рашков, бивш шеф на бюрото за контрол на подслушването, е сочен за МВР шеф. Николай Цонев за военен министър. Цонев вече е бил такъв - в тройната коалиция, беше и показно арестуван за подкуп през 2010 година, но после съдът го оправда. Те не бяха открити за коментар.