В понеделник палестински бойци изстреляха повече от сто ракети към Израел

Редица страни и организации по света призоваха за деескалация на обстановката в Близкия изток след дни на сблъсъци и ответни удари между Израел и палестинците.

Насилието ескалира още повече в понеделник вечерта, след като палестински бойци изстреляха повече от сто ракети към цели в Израел, включително и в Йерусалим.

В отговор израелската армия нанесе въздушни удари срещу бойни цели в ивицата Газа, при които са загинали 20 души.

Палестинска ракета порази кола в Южен Израел, има пострадали

Това става на фона на продължаващите сблъсъци между палестински демонстранти и израелската полиция в района на джамията Ал Акса в Стария град на Йерусалим.

Съветът за сигурност на ООН обсъди на извънредно заседание насилието там, но не се стигна до приемане на декларация по въпроса.

„Тази вечер, в Деня на Йерусалим, терористичните организации в Газа преминаха „червената линия” и ни нападнаха с ракети. Израел ще реагира много мощно. Няма да допуснем да нападат нашата територия, столицата ни, нашите граждани или на нашите войници. Който ни атакува, ще плати висока цена. Сегашната конфронтация може да продължи известно време Не искахме ескалация, но онзи, който я избра, ще почувства удара на ръката ни”, каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.