Коментират Валерия Велева, Антоанета Христова, Любомир Аламанов

В очакване на назначаването на служебния кабинет, вече се завъртяха и първите имена на евентуалния премиер и министри.

Едно от имената, които се спрягат за служебен премиер, е на настоящия съветник на президента Стефан Янев. Другото име е на бившия образователен министър Даниел Вълчев.  

Кои са спряганите имена за нов служебен премиер (ВИДЕО)

От снощи за правосъден министър е спряган Янаки Стоилов.

„Ръководството на БСП снощи е дало съгласието си той да бъде номиниран. Днес Националния съвет с подпис ще даде това съгласие”, заяви журналистката Валерия Велева в предаването „Здравей, България”.

Другото спрягано име за правосъдното министерство е на Иванка Иванова. 

За нов МВР шеф се завъртя името на бившия директор на Националната следствена служба – Бойко Рашков.

Според Валерия Велева обаче това не е сигурно.

За още едно силово министерство - това на отбраната, се спрягат две имена. Те са на бившия военен министър в „Тройната коалиция" Николай Цонев, както и това на Георги Панайотов – бивш началник на отдела на НАТО във външното ни министерство. 

За служебен министър на образованието отново се спряга името на Николай Денков, който заемаше този пост и в служебния кабинет „Герджиков”.

Още едно от познатите имена от предишния служебен кабинет – това на Гълъб Донев, за който се очаква да оглави отново социалното министерство.

И за земеделието най-вероятно ще отговаря човек, заемал този пост в кабинета „Герджиков“ – това е Христо Бозуков.

Покана да оглави Министерството на туризма е получила Стела Балтова. Това потвърди самата тя пред NOVA. Очаква се и да приеме поканата и отново да поеме служебното Министерство на туризма.

 

 

Кой отива при икономиката и финансите? Спряганото име за служебен финансов министър е това на финансиста Асен Василев – отново познат от служебното правителство на „Герджиков”, но там той отговаряше за икономиката. Този път спряганото име за икономическия ресор е на Кирил Петков. 

„Другото интересно лице, според мен, което влиза, е името на министъра на културата – проф. Борислав Минеков. Той е един от основните в „Отровното трио", но не влезе в парламента и се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Ето, че е приел поста да бъде министър на културата”, заяви Велева. „Минеков е много отявлен критик на правителството на Борисов, както и на Вежди Рашидов”, коментира още журналистката.

Друго име, което тя споменава, е това на гастроентеролога проф. Крум Кацаров.

„Информацията е, че е приел да бъде здравен министър”, обясни Велева.

Говори се обаче и за Дечо Дечев - директор на болница „Иван Рилски” в София.

Радев: Надявам се при следващите избори да имаме правителство

Велева каза, че двама дипломати също вече са приели да бъдат министри.

„Единият е посланикът ни в Дания Светлан Стоев, който ще бъде външен министър. За военен министър се говори, че ще бъде бившият ни посланик в ООН – Георги Панайотов. ”, каза Велева.  

Тя коментира още, че задължение на бъдещото служебно правителство ще е да организира изборите и то няма как за времето, в което ще функционира, да извърши ревизия и да докаже корупция. Освен ако не реши да покаже реваншизъм.

Според Любомир Аламанов не става въпрос за реваншизъм, а за изваждане на информация. „Има си текущи неща, които би трябвало да се виждат и да се вадят като информация”, смята Аламанов.

„Появиха се например публикации, че във финансовото министерство не са пуснати важни документи като пролетните прогнози за развитието на бюджетите. Появиха се и информации, че са заложени едни 20 милиарда нови заеми. Трябва да знаем какво е реално положението”, заяви Аламатов.

Според проф. Антоанета Христова има два основни проблема в момента и те са заложени преди много време.

„Първият е недоверието в институциите, за което се постараха всички. На второ място – в резултат на политическото говорене има силна поляризация в обществото”, смята проф. Христова. „Хората не се харесват, не си вярват един на друг, не вярват на институциите, не вярват на проверките. Президентът не игра ролята на президент, а на страна. Ако се прояви реваншизъм, ще последва война на интерпретации. Ситуацията е много безперспективна”.

Повече гледайте във видеото.