Той заяви това по време на Националното събрание на ГЕРБ

„Предстоят два тежки месеца. Много пари са изправени срещу нас – парите на олигархията”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното събрание на партията във вторник.

„Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от нашите евроатлантически партньори”, призна той.

Дончев и Митов сменят Фандъкова и Николов като зам.-председатели на ГЕРБ

По време на събранието столичният кмет Йорданка Фандъкова и градоначалникът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като зам.-председатели на ГЕРБ и заместници в Изпълнителната комисия. Техните места заемат Томислав Дончев и Даниел Митов. Двамата стават заместник-председатели и на Изпълнителната комисия по право.

 

 

„Не върви днес да възложа на Фандъкова да отиде до Силистра, Добрич или Сливен, защото има работа в София. А като член на Изпълнителната комисия може спокойно да подпомага Тодор Кръстев и останалите в града. Няколко пъти се налагаше да пращам Николов във Видин, в Ямбол, а това е време, в което се отсъства от Бургас. Те двамата остават от най-уважаваните, най-заслужилите. Да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Обичаме ги, уважаваме ги, но сега трябва постоянно присъствие на събрания. Ако имате това време, оттеглям предложението”, заяви Борисов.

„Има възможност до събранието наесен да видим дали тези промени са за добро”, каза още той.

Президентът обяви служебното правителство

„Надявах се истински, след като толкова искаха, да управляват, защото целта на едно политическо състезание е да управляваш, а не да свалиш някого, да си против някого или да си опозиция. Сериозните партии искат да управляват”, коментира Бойко Борисов. И допълни: „Новият политически лидер, колегата Трифонов, вчера май се е заял с мене, че изборите струват 150 млн. Да, те може и да са и 130, но във всички случаи са над 100. Целта на тези избори не е да се направи парламент, който да смени един закон, а да се състави управление. Сега ще се похарчат още много пари. Упрекът ми към тях не е бил друг. Демокрацията е скъпо нещо... Ами, ако добавим и ваксините на близо 70 000 членове на всичките комисии? Сред първите ни приоритети беше да ваксинираме участващите в тях. Не е това сметката, не е в нея разликата”.

По думите му управлението на ГЕРБ не е допуснало българите да пострадат така, както цяла Европа от миграционната криза. „Не допуснахме и по време на гръцката криза да пострадат нашите банки и финансови институции. Справихме се и тръгнахме нагоре. Не допуснахме и тоталния локдаун, както беше при нашите съседи и в цяла Европа”, посочи още Борисов.

„След 4 години пълен мандат ни оставиха първа политическа сила. Ние имаме 75, следващите имат 50 депутати”, продължи Борисов.

„Хората оценяват това, което сме направили – и „Тракия, и „Хемус” и „Струма”. Те го виждат и искат да надградим. Искат и повече дигиталност и прозрачност. Нашето председателство на ЕС считат, че е било от най-добрите и може би единственото, на което всички до един дойдоха в София. С тези избори народът им даде да разберат – и на едните, и на другите, че ни иска. Обирайте си думите! Царят навремето казваше: „Бъдете господари на мълчанието”. Ние нека бъдем господари на изразите. Виждате една дума като „изчегъртване” се забива в съзнанието”, каза още той.

 

 

„Видяха, че най-лесно се правят протести. Но сега видяхме, че нито ние можем, нито те могат. Макар че със 165 депутати можеше да има стабилно правителство... Дано новият кабинет осигури честни избори, както ние. Да не допуснат хакерите да направят беля чрез машинното гласуване. Ние ще следим за това. Към нашите представители в комисиите: искам много внимателно да отброявате и да следите! Ако са такива резултатите, пак ли ще започнем да говорим: "с този не искам, с онзи не мога"?”, заяви Борисов.

Той пожела успех на служебното правителство. „То няма да е отговорно за нищо, защото пряко ще се ръководи от Румен Радев”, поясни лидерът на ГЕРБ.