Кабинетът на Борисов предаде властта на служебния кабинет

Министрите от кабинета на Бойко Борисов предадоха властта на служебния кабинет, назначен с указ от президента Румен Радев. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която не бяха допуснати журналисти. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата, а по-късно дадоха и пресконференции. 

Служебното правителство положи клетва и встъпи в длъжност (ВИДЕО)

„Мисля, че изборът на Стефан Янев като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. С много от колегите министри се познаваме добре. Имаме всички аргументи да направим добро правилно, нормално, демократично предаване на управлението”. Това каза Бойко Борисов при предаването на властта на служебния кабинет.

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи, считам, че не беше правилно. Истински ви желая успех! Много е трудно. Сега вече можем да си говорим на един език за пандемията и финансовата криза. Цяла година мен никой не ме пита откъде намираме пари. На ваше разположение сме, ако ви трябваме”, добави той.

„Ще се опитаме да работим честно, почтено и в интерес на българските граждани. С мотото „Професионализъм, прозрачност и в интерес на българите”. Така, че надявам се отговорните задачи, които имаме, да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост. В краткия живот, който има служебното правителство, да бъдем в състояние да изпълнил най-важната и отговорна задача – организирането на изборите без особени сътресения, както и разбира се, да поддържаме жизнено-важните функции на държавата в помощ на хората и бизнеса”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

„Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Парламентарната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи”, заяви на излизане от Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-късно той разкри какви ще са задачите на вътрешното министерство на пресконференция пред МВР.

"МВР дължи на обществото спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Другите задачи в общ план ще бъдат ежедневните на МВР. Трябва да обезпечим онова, което дължи МВР на обществото – спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Летните месеци, които предстоят, са предпоставка за засилване на миграционния натиск. МВР има изключително важни задачи, за които ние ще направим всичко възможно да изпълним“, подчерта Рашков.


Снимка: БТА

От своя страна досегашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че 25 години е работил в МВР и наистина си тръгва емоционално. „Това е важна част от моя живот. Сърцето ми остава с полицията. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено. Пожелавам успех на г-н Рашков“, каза още той.  

„С Терзийски обсъдихме някои неща, имахме това време. Но сега ще продължим разговора, за да се придобие информация какво е състоянието в МВР в общ план. Не можем да започнем да обсъждаме детайли. Днес е официален ден. Не искайте от мен да говоря едва ли не за задачи, които предстоят в МВР. Може би ще са необходими поне няколко дни, за да може да се навлезе в проблематиката на това голямо, сложно и отговорно ведомство“, заяви Рашков.

Той подчерта, че ще подходят с необходимата отговорност главно към изборите на 11 юли и ще вземат всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността и правомощията на МВР, така че да гарантират провеждането на честен и прозрачен вот, за който няма да има основание за оспорване. „Ще обърнем сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната“, каза още Бойко Рашков.

 

 

„Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен”, подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Петков встъпи в длъжност и пое поста от Лъчезар Борисов на официална церемония в министерството днес. Двамата проведоха среща, на която обсъдиха предизвикателствата пред българската икономиката, както и мерките които са предприети за българския бизнес в системата на Министерството в период на криза.


Снимка: Министерство на икономиката

Министър Петков посочи, че в следващите месеци ще работи за прозрачност, професионализъм и отговорно поведение , за да гарантираме стабилност на българската икономика.

Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик.

„С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта”, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Кой кой е в служебното правителство

„Що се отнася до правосъдието, това министерство се свързва със справедливост. Това е висока претенция, която се надявам да бъде задоволена”, заяви ресорният служебен министър Янаки Стоилов на излизане от Министерски съвет. По-късно през деня той прие държавния печат от своята предшественичка на поста Десислава Ахладова.

„Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки, че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи“, каза министър Стоилов след церемонията.

„За този кратък период, очакванията към мен, като представител на кабинета, са още по-големи, защото често хората смятат, че независимо от времето, с което разполага едно служебно правителство, то трябва да направи нещо повече, за да решава проблемите“, допълни министърът и очерта няколко групи задачи, които стоят на дневен ред.

Сред тях той посочи подобряването на администрирането на ръководените от министерството дейности в интерес на гражданите, открояването на проблемните области в изпълняваните от ведомството функции и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.

Министърът коментира и започналата дискусия за специализираното правосъдие. „Смятам, че трябва задълбочен преглед на тази около десетгодишна дейност и главно на нейните резултати“, посочи той. От своя страна Десислава Ахладова благодари на екипа на министерството за съвместната работа и им пожела да продължават да отстояват професионализма си. Тя пожела успех на новия министър.

„Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, възнамерявам да свърша за 2 месеца. Първо ще се срещна с представители на партиите, които досега бяха в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход”, каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Коментар пред журналисти отказа служебният министър-председател Стефан Янев.

„Няма да има никакви резки промени в политиките, които води МОН. Ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност за решенията, които взимаме. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Системата трябва да знае, че нещата ще се случват така, както са подготвени”, заяви на пресконференция служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който благодари на предшественика си Красимир Вълчев. По неговите думи в министерството се наблюдава напредък.


Снимка: МОН

Приоритетите на ведомството ще бъдат официално представени следващата седмица.

„Мисля, че ние сме министерството, което има добра приемственост. Мисля, че съм единственият министър, който предава властта на този, от когото я е взел. С проф. Денков сме работили и през последните 4 години. Аз самият стъпих на част от документите, които той беше разработил”, обясни бившият просветен министър Красимир Вълчев.

Той подчерта, че на дневен ред са зрелостните изпити и външното оценяване. Те ще се проведат по предвидения към момента начин. Карантинираните ученици ще могат да проведат външно оценяване. Те са средно по 30 на випуск, обясни Вълчев.

„Най-важно за образованието е да се възстанови присъственото обучение. Това зависи от стойностите, които ежедневно се следят. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки. Те обаче се налагат от здравния министър”, каза още Вълчев.

 

 

На пресконференция говориха и финансовите министри Кирил Ананиев и Асен Василев.

„Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. На него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

„Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които имат най-добре подготвения състав”, бяха първите думи на Асен Василев.

Относно бюджета той благодари на Ананиев, че въпреки продължаването на кризата, са успели с преструктурирания на разходи да продължат социалните мерки до края на май. Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.


Снимка: БТА

"Радвам се за избора на президента Радев, защото в МВнР, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата". Това каза министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева на церемония по предаване на поста на служебния министър Светлан Стоев.

„Светлан Стоев беше директор на Държавния протокол в най-отговорните и важни председателства на България досега. Благодарение на него и неговия екип, за Българското председателство се говори и до момента като една от най-добре организираните, гостоприемни и подредени европейски държави. Благодаря за съвместната работа през тези 4 години“, посочи Захариева.

„Вътрешнополитическата обстановка може да ври и кипи, но в международната такава в последните дни с тревога наблюдаваме развитието и изключително опасната обстановка в Израел“, допълни Захариева.

Като приоритет в работата на МВнР министър Стоев определи организацията на изборите зад граница. Посочи обаче, че няма да се неглижират всички останали външнополитически приоритети.

„Служебното правителство, по Конституция, има основни приоритети и задачи, свързани с организирането на следващите парламентарни избори. Това ще бъде задача и на Министерството на външните работи, от гледна точка на това, че ще отговаря за организацията на изборите в чужбина. Това ще бъде основното предизвикателство, което не означава, че ще се неглижират всички останали външнополитически приоритети, задачи и ангажименти”, добави той.

Стоев категорично заяви, че ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на служебното правителство, може да го увери, че не е на прав път. Той отчете факта, че министър Захариева е откривала български посолства в чужбина, а не е закривала наши мисии. Подчерта, че основната функция на дипломацията е диалогът и създаването на контакти.

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството.


Снимка: МТИТС

Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети.

Основният приоритет, който ще следвам в своята работа, е да се възстанови заетостта след Ковид пандемията, да се повиши качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа, заяви пред журналисти служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той пое поста от Деница Сачева.

Донев заяви, че ще работи с мисъл за гражданите и за бизнеса, за да бъдат преодолени по най-добрия начин последствията от пандемията. Акцент ще бъдат уязвимите групи, които най-много пострадаха от пандемията, допълни той. Ще има целенасоченост на плащанията към тези хора. По думите на служебния министър това, което работи добре към момента, ще продължи да се прилага, а онова, което има нужда от промяна, ще бъде коригирано, за да могат българските граждани да получат най-добрата подкрепа.

Гълъб Донев заяви, че ще работи почтено, прозрачно и професионално. Той посочи, че хората в министерството са добри професионалисти, работил е години с тях и вярва в тяхната почтеност и професионализъм и заедно с тях ще направят ефективни мерките. Попитан дали ще остане подкрепата от 50 лева за пенсионерите, служебният министър каза, че ще има яснота след като се запознае с финансовото състояние, като подчерта, че мисълта за хората и гражданите ще бъде основна.

Министърът изрази благодарност, че поема поста от Деница Сачева, с която се познават отдавна и са работили заедно добре. Деница Сачева предаде на Гълъб Донев папка с информация за всички обществени поръчки в министерството. Тя заяви, че оставя министерството в добро състояние. По думите на Сачева всички мерки за хората и бизнеса са обезпечени с касовите плащания до края на юни. Мярката, свързана с родители, които трябва да гледат децата, докато учат онлайн, също е обезпечена до края на годината, посочи Сачева. Предстои служебното правителство да вземе решение как ще продължи тези мерки, като особено важно е това за туристическия бизнес, защото в разгара на сезона ще има нужда от подкрепа, допълни Сачева. Тя изрази увереност, че Гълъб Донев ще се справи и няма да се подаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата.

На официална церемония в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната досегашният министър Красимир Каракачанов, чийто четиригодишен мандат изтече, сдаде поста на министър Георги Панайотов и пожела успешна работа на него и на екипа му.

„Искам да пожелая на новия министър на отбраната, на неговия екип и всички вас да работите със същия горещ порив затова да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности. За да може тя не само да изпълнява своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на Република България и да изпълнява своите съюзнически ангажименти, но и да продължава да бъде онази българска институция, която има най-високото одобрение на българските граждани. Армията и военнослужещите го заслужават“. Това каза министър Красимир Каракачанов в словото си при сдаването на поста. Той благодари на висшето военно ръководство на Министерството на отбраната за съвместната работа.

Министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. „Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия“, посочи той.

По думите му, способностите на българските въоръжени сили трябва да бъдат развивани и армията трябва да бъде модернизирана. „Най-голямата способност на Българската армия са нейните кадри, нейните генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници и цивилни. Затова искам да заявя, че съм тук, за да работя с вас за подготовката на войските и нормалното функциониране на Министерството на отбраната. В момента се провеждат учения, предстоят и нови (както национални, така и по линия на НАТО), предстои Среща на върха на Северноатлантическия пакт, както и подготвянето на изтеглянето на българския контингент от Афганистан. Чака ни много работа, макар и за кратко време. Искам да изразя надежда, че с вашата подкрепа ще доведем до една

стабилна среда на сигурност, така че България да посрещне спокойно предстоящите избори, а също така да бъде един предсказуем и стабилен съюзник в рамките на НАТО“, посочи още министър Панайотов.

По традиция новият министър на отбраната Георги Панайотов получи от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, покровител на българското войнство. Той бе запознат с ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия и представи част от екипа си, който ще се допълва в следващите дни.

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова.

Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес. Петя Аврамова пожела успех в работата на новия министър.

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов встъпи официално в длъжност и пое поста от Красен Кралев. Церемонията се състоя в сградата на министерството.

„Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм“, заяви министър Кузманов.