Със заповед на премиера Янев бяха назначени нови заместник-министри на вътрешните работи и на образованието

Скандал заради нова рокада по високите етажи на държавната администрация. Кабинетът "Янев" освободи Десислава Трифонова от поста директор на Агенцията за инвестиции, а тя обяви, че е жертва на - цитирам - "чист реваншизъм".

Стефан Янев: Работим на пълни обороти, всичко е под контрол (ВИДЕО)

Часове след издаването на президентския указ, служебните министри се събраха на първото редовно заседание и гласуваха пари за пенсионерите.

Със заповед на премиера Стефан Янев бяха назначени и нови заместник-министри на вътрешните работи и на образованието.

Първото заседание на служебния кабинет започна със заявка

„Пълната прозрачност, професионализъм и почтеност, която обещахме още първия ден когато се появихме на политическото поле ще бъде мотото и движещата сила на нашата работа”, заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Малко по-късно първите рокади във властта бяха факт. Директорката на Агенцията за инвестиции Десислава Трифонова е освободена от поста, а на нейно място се връща предшественикът и Стамен Янев, който до вчера беше заместник-министър на икономиката. Трифонова видя реваншизъм.

Първи назначения в кабинета „Янев“

„Не заслужавам ли нормално отношение, в което министърът да ме извика, да се запознае с мен и да ми каже не желая да работя с теб, а трябваше да влиза някакъв човек, било то зам.-министър или не и да ме гони от кабинета ми без никакво обяснение”, Десислава Трифонова.

Целта на служебното правителство обаче била повече инвестиции от чужбина

„Много е важно в момента максимално голям опит да се влее обратно в Агенцията за инвестиции, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин”, обясни служебният министър на икономиката Кирил Петков.

А служебният кабинет помоли за времеви толеранс.

„Един толеранс от около седмица, така че да може да се запознаят колегите с реалната картина, която след това ще бъде презентирана пред вас и пред българското общество”, каза Стефан Янев.

Стамен Янев се връща на ръководния пост в Българската агенция по инвестиции

Министрите обаче предупредиха, че държавната хазна е по-празна, отколкото са очаквали. 

„Изключително тежко е финансовото състояние, но с г-н Василев се договорихме, че средствата - 50 лева към пенсиите за всички български пенсионери ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство”, заяви Гълъб Донев – служебен министър на труда и социалната политика.

„Ако не заработи бизнесът пари няма да има за нищо, ако заработи бизнеса пари ще има за всичко”, допълни финансовият министър Асен Василев.

В първото заседание на служебното правителство имаше и неприятна ситуация - министърът на отбраната се контузи.

„Налага ми се да ползвам медицински услуги, съжалявам, пострадах. Скъсах някакви връзки на десния си крак”, обясни Георги Панайотов.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, считано от вчера е освободен от длъжност и директорът  на дирекция „Инспекторат“ към МВР Николай Гешев. Заповедта е на основание чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител поради придобито право на пенсия.