Рокадата са заради системни нарушения

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов.

Служебният финансов министър представи екипа си

"Димитрова е освободена за системно неизпълнение на служебните задължения. През 2019 година имаше теч на данни. От 2017 г. до 2020 г. има ниска събираемост - от малко над 4 млрд. лв. са събрани около 2 млрд. лв. Бях учуден, че мерки не бяха предприети по-рано", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“.

В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториалната дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Павел Тонев пък поема ръководството на Агенция „Митници” от Георги Костов. Мотивите за назначаването му са, че има доклад на ОЛАФ, че нещата във ведомството не се случват по правилния начин и има необходимост от промяна. Все още продължава излседването на финансовото състояние на държавата, което заварва служебният кабинет. Министър Василев помоли за около седмица отсрочка, за да може да предостави пълните данни за това в какво състояние е хазната и как и дали ще има актуализация на бюджета.