Според министъра има опасност да попаднем в период на конституционна инфлация

Забелязал съм от опита си, че обикновено предложения за промени в Конституцията идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление и да използват нормативния потенциал. Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по време дискусия на тема „Конституцията на Република България - 30 години по-късно“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 „Преди всичко, трябва да съсредоточим вниманието си върху това как действат различните нормативни актове, за да можем да видим перспективите, които те очертават. Напоследък има опасност да попаднем в период на конституционна инфлация. Множество най-хаотични идеи за промени. Като че ли Конституцията се превръща в универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество“, допълни той.

Според Янаки Стоилов фактът, че днешната Конституция е втората по продължителност на действие в историята на Третата българска държава, е показателен.

 „Тези 30 години са ефективни, защото в общи линии политическият, общественият живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма периода на фактическо прекъсване на действието на прилагане на Конституцията. Въпреки че тази Конституция ознаменува политическата и обществена промяна в България сравнително рано, за разлика от други страни, които бяха в подобно ситуация кат България, тя не е преходна Конституция. Конституцията се вписа в едно поколение, което тогава се създаваше от конституционни актове. Тя хвана тенденциите на развитието и е доказателство, че с минимални промени се оказа пригодна да впише България и в промените, произтичащи от членството ни в ЕС. Когато говорим за Конституция, е важно да намерим баланса между предвидимост и перспектива. Предвидимостта е важно, защото ако правото е непредвидимо, губи качеството си”, смята служебният министър.

Източник: "Фокус"