Това става след окончателното решение на Върховният административен съд

Строителството на небостъргача "Златен век" може да продължи. Това става след окончателното решение на Върховният административен съд.

Строителството на 34-етажната сграда беше спряно през 2019 г. заради скандала "Апартаментгейт", в който се осветли, че редица политици са си купили домове от "Артекс" на ниски цени. ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

ВАС забрани строежа на "Златен век"

По-късно от ИК "Лозенец" излязоха с позиция по случая. От там твърдят, че въпреки, че от ВАС разрешават строителството на "Златен век", това не означава, че е законно. 

Вижте цялата позиция:
ВАС излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на Артекс. Това решение е очаквано. ИК Лозенец от самото начало предупреждаваме, че това ще се случи, защото заповедта на ДНСК е порочна и не беше адекватно защитавана в съдебна зала. Но това, че съдът пуска строежа, не означава, че той е законен. Заповед за спиране на строителството на база изтекло разрешение за строеж и незаконно строителство до ден днешен липсва. От тази гледна точка считаме, че интерпретации, че ВАС е определил строежа като законен като дълбоко погрешни и заблуждаващи До ден днешен и директор на ДНСК е човекът, направил продължаващото строителство възможно - с превратни тълкувания на законите и спорно изпълнение на основното си задължение - да следи законността на строителството в страната. "Златен век" ще остане в общественото съзнание като паметник на корупцията. Един монумент на начина, по който се управляваше България - със законови поправки срещу апартаменти, с лична кореспонденция със зам. министри, използвана като тълкувателни становища, с погазено отреждане на общия устройствен план на столицата. ИК Лозенец ще продължим да се борим за законност и трайно решение дали на това място може да се изгражда 34-етажен мастодонт или не, има ли поправка "Артекс" или не и какъв е срокът на разрешението за строеж на това място.

Ние настояваме служебното правителство да смени началника на ДНСК незабавно и новият директор да направи пълна проверка на случая и при установени нарушения да издаде заповед за окончателно спиране на строителството на това място като незаконно.
С уважение, ИК Лозенец.

Мая Манолова също изрази мнение по случая.  

"Служебният регионален министър да смени шефа на ДНСК Иван Несторов, да се извърши проверка на строежа „Златен век“ и да издаде решение за спиране на този строеж. Господин Несторов има сериозен принос в изграждането на това безобразие, на Алепу и е в основата на презастрояването по Черноморието и в София".  Това заяви Манолова във Facebook.

"Отговорността за този строеж е на депутатите от ГЕРБ заради законодателството им, на премиера Борисов, на бившия регионален министър Петя Аврамова, на столичния кмет Фандъкова. Това се случва на територията на столицата и е непочтено столичният кмет да стои безучастно", категорична бе Манолова.

Никола Вапцаров от Инициативен комитет „Лозенец“ добави, че разрешителното за строеж е изтекло още през 2017 г.

„Калинките“ на ГЕРБ в Столична община се опитват да убедят столичани, че става дума за законово продължение на строителството, но това не е така. Нито веднъж ДНСК не издаде акт за спиране на строителството заради изтеклото разрешително. Издаденият акт за временно спиране на строителството беше предварително обречен на неуспех в съда, обясни той.

Войслав Тодоров от инициативния комитет заяви, че сградата трябва да бъде обявена за незаконно строителство, което не може да е продължено. На това място е позволено да се строи до 9 етажа, но в момента са построени 19 и се очаква сградата да достигне до 34 етажа, обясни той.