Хиляди хора се включиха в тях

Демонстрации в подкрепа на палестинците се състояха днес на няколко места в Европа и Близкия изток, предадоха световните агенции.

Около 120 човека манифестираха в Берлин, за да протестират срещу израелската военна операция срещу Ивицата Газа. Те скандираха "Свобода на Палестина" в знак на възпоменание за Деня Накба, с който се отбеляза масовото преселване на стотици хиляди палестинци след създаването на Държавата Израел през 1948 г.

 

Източник: Ruptly

В Хамбург също около 120 човека демонстрираха мирно в подкрепа на палестинския народ. Издигнат бе транспарант с карта на палестинските територии и се развяваше палестински флаг.

В няколко града на Германия се състояха антиизрелски митинги, на които се забелязваха и антисемитски изяви. В Гелзенкирхен към 180 човека маршируваха от жп гарата до синагога, като скандираха антисемитски лозунги.

 

Източник: Ruptly

Германското правителство и висшия католически и протестантски клир в страната осъдиха антисемитските прояви, припомни ДПА.

Парижката полиция разгони днес с водни оръдия и сълзотворен газ участници в неразрешена демонстрация срещу израелските атаки срещу Газа. Органите на реда успяха да разделят демонстрантите на групи по неколкостотин човека, допълни Ройтерс.

Израелски въздушен удар разруши сграда с офиси на световни медии в Газа

Стотици се включиха в разрешени демонстрации в други големи френски градове, сред които Лион и Марсилия. Там те преминаха мирно. Мирни бяха и проявите в подкрепа на палестинците на много места по света от Сидни до Мадрид. Протестната акция в Париж бе забранена от полицията по настояване на вътрешния министър Жералд Дарманен заради опасения, че тя ще прерасне в насилие, отбеляза Ройтерс.

 

Източник: Ruptly

С възгласи "Свобода на Палестина" хиляди демонстранти преминаха през лондонския "Хайд парк" и се събраха пред посолството на Израел, предаде АП.

Ръководителят на палестинската мисия в Обединеното кралство Хасам Зумлот заяви пред множеството, че "този път е различно" и че на палестинците "е дошло до гуша от потисничеството".

Източник: Ruptly

Хиляди демонстранти излязоха и по улиците на големите градове в Съединените щати, за да подкрепят палестинците. Около 2000 демонстранти се събраха в квартала „Бруклин” в Ню Йорк. Те скандираха "Свободна Палестина" и развяваха палестински знамена.

Неколкостотин човека изтърпяха студа и дъжда в Хага, докато слушат речи в подкрепа на палестинската кауза и развяват палестински знамена. Демонстрантите на централния площад пред сградата на парламента издигаха транспаранти с текст "Свободна Палестина".

Стотици демонстранти се събраха днес в големите градове на Ирак в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа и Ерусалим.

Американски пратеник ще договаря примирие между Израел и Палестина (ВИДЕО)

Митингите бяха свикани от влиятелния шиитски духовник Муктада ас Садър, чиято партия спечели най-много депутатски места на парламентарните избори през май 2018 г. Протестите се състояха в Багдад и южните провинции Вавилон, Ди Кар, Дивания и Басра. На багдадския площад "Тахрир"4 протестиращите развяваха палестински флаг и издигаха транспаранти с лика на Ас Садър.

В южния ливански град Адлун стотици участваха в погребението на млад боец от "Хизбула", застрелян предния ден по време на протест по израелската граница. Тогава малка група демонстранти преодоля загражданията и навлезе в Израел, което наложи на израелските граничари да открият предупредителна стрелба.

Днес голяма брой палестински и ливански младежи отново направиха митинг в знак на протест срещу израелската офанзива в Газа. Ливански войници задържаха неколцина от участниците, опитали се да достигнат граничната стена.

Върховният представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова всички замесени в противопоставянето между Израел и "Хамас" да снижат напрежението и да избягват погрешни стъпки. В разпространено днес в Женева изявление на Бачелет се казва, че "вместо да се стремят към успокояване на напрежението с подстрекателската си реторика лидерите от всички страни в конфликта сякаш искат да разпалят напрежението вместо да го намалят", съобщи АП.

Източник: БТА