Държавният глава посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България

Президентът Румен Радев се надява да няма трети парламентарни избори в рамките на тази година и следващият парламент да може да състави редовен кабинет. Държавният глава даде интервю пред БНР, в което направи анализ на политическата ситуация в страната, коментира очакванията, които има за предсрочния вот. Коментира още работата на прокуратурата и отношенията с Русия.

Следобеда от ГЕРБ дадоха брифинг, за да отговорят.

Радев след рокадите във властта: Започва да се връща държавността в България

Президентът изрази надежда, че партиите ще успеят да излъчат работещо правителство след вота на 11 юли

„Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Най-важната непосредствена, национална цел пред България – това е укрепването на държавността”, заяви Румен Радев.

Държавният глава е убеден в качествата на служебния кабинет, но предупреди, че пред новите министри са заложени „бомби”.

"Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на този кабинет. Той трябва да търси допълнителни възможности. Това допълнително го натоварва. Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България - да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация", каза президентът. 

Критики имаше и към работата на прокуратурата.

„Как да очаквам решителни действия от прокуратура с оглушително мълчание за записите на шкафчетата?”, попита президентът.

Затова според него пред прокуратурата има два варианта.

„Или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена с този рухващ режим заедно с него в небитието”, каза президентът.

Румен Радев обясни, че с националната сигурност компромисите са абсолютно недопустими.

„Тези крясъци, че съм имал недопустимо мълчание по отношение на руските шпиони. При положение, че си пуснал руските агенти на техните служби безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове, както твърдят ДАНС и прокуратурата, да твърдиш подобни неща е върхът на наглостта”, каза Радев.

Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел

Изказванията на президента предизвикаха реакция в ГЕРБ.

„Когато подобни шпионски мрежи бъдат разкрити, то тогава съответните институции, включително държавният глава, са длъжни да вземат категорична позиция и да одобрят действията на институциите, които са разкрили подобен шпионаж. А не да шикалкавят”, отговори Даниел Митов от ГЕРБ.

Отговор от ГЕРБ имаше и за актуализацията на бюджета. Според партията щом са намерени пари да продължат да се дават 50 лева за пенсионерите, значи хазната е в добро състояние.

„Не може да се говори за това, че бюджетът е издънен, че в хазната няма пари, след като 318 млн. бяха намерени буквално за 1 нощ”, каза Деница Сачева.

Източник: БНР