Ще ги оскъпи ли машинният вот?

Колко ще струват предсрочните избори? Това е въпрос, който циркулира в медийното пространство още от първите дни след 4 април.

Оказва се, че в политическото уравнение има едно голяма неизвестна, а именно – машинният вот. Често определяно като сериозно предизвикателство, гласуването чрез електронно устройство ще бъде достъпно в секциите с над 300 избиратели.

„Длъжни сме да изпълним закона. Никой няма да приеме никакви оправдания, ако ние не успеем да го направим”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Електоралната аритметика предлага за разглеждане и още един въпрос – ще бъдат ли достатъчни наличните машини, за да могат всички да упражнят правото си на глас безпрепятствено.

„За България допълнително не смятаме, че ще трябват”, казва Росица Матева, говорител на ЦИК.

Неяснотите около машинния вот продължиха и през изминалата седмица, когато в публичното пространство се появиха обвинения, че ЦИК все още не е платила нищо по договора за покупка на машини за гласуване.

„Все още по договор нищо не е заплатено. В договора, който е сключен от предходния състав на 6 февруари, е записано, че трябва да се плати между 30-я и 60-я ден след приключването на изборите и обявяването на резултатите. Тоест все още сме в срок. Няма нарушение от страна на ЦИК”, обясни още Росица Матева.

Говорителят на ЦИК: Машините за гласуване са много добре защитени от хакери

В ябълка на раздора се превърна и информацията, че машини за гласуване са открити в различни областни дирекции на МВР.

„Те са иззети по разпореждане на ЦИК, тъй като са изпратени резервни части по една от фирмите за доставки и затова е било разпоредено да бъдат иззети тези машини. Иначе всички останали машини са в склада, в който са били и преди”, обясни Матева.

 Междувременно и Централната избирателна комисия, и доставчиците уверяват избирателите, че вотът с машина е най-труден за манипулация.

„Могат да се правят контролни проверки, може да се следи дали има пълна идентичност между машини и протокол, и разписките. Хората трябва да могат да преодолеят страха си от машинното гласуване, за да може то да стане основен метод за гласуване и това да не доведе до проблеми с изборите”, обясни Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК очерта и основните предизвикателства, пред които е изправена комисията.

„За да убеди обществото, че тя може справедливо да управлява изборния процес, трябва да подхожда с еднакъв критерий към всички партии по отношение на начина, по който си провеждат кампанията. И второто нещо, когато взема решенията си, да ги взема на базата на личната отговорност и вътрешното убеждение на членовете си, а не на партийни нареждания”, каза Томов.

Репортер: Николай Беремлийски

Източник: Снимка: IStock