Повече от 40 души са били убити само за ден

Конфликтът в Близкия изток се разраства. И днес продължава размяната на удари между Израел и палестинците от ивицата Газа. Десетки израелски изтребители нанесоха удари по военни обекти и 15 километра тунели в северната част на ивицата Газа. По-рано палестински бойци подложиха на масиран обстрел с ракети населени места в Южен Израел.

Поредна кървава нощ в Близкия изток (ВИДЕО)

Изминалата неделя беше най-кървавият ден от началото на бомбардировките в Газа. Според палестинските власти са загинали 42 души, много от тях жени и деца. Израел пък обяви, че за изминалите седем дни палестинците са изстреляли повече от 3 000 ракети към израелските градове. На този фон зачестяват международните призиви за деескалация на конфликта и опазване на цивилните и децата.

„Работим усилено, за да се опитаме да сложим край на конфликта. Президентът Байдън поддържа връзка с премиера Нетаняху и президента Абас. Вчера прекарах полета до Копенхаген по телефона с регионални лидери, включително от Египет, Саудитска Арабия, Катар, както и с колегата ми във Франция”, обясни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

„Това е най-сериозната ескалация в Газа и Израел от години. Сегашната враждебност е абсолютно ужасяваща. Това насилие само продължава порочния кръг на смърт и разрушение. Боевете трябва да спрат. Да спрат веднага”, призова генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Поне 2 загинали и 100 ранени при срутване в синагога в Израел

Бомбардировките на израелската авиация в Газа доведоха и до недостиг на стоки и суровини.  Липсата на гориво заплашва болници и други институции да останат без ток. ООН каза, че са поискали от Израел да допусне цистерни с гориво в Газа, но получили отказ, защото не било безопасно.