Парите са отишли в осем фирми, посочи икономическият министър

Ревизия в Българската банка за развитие. Очаква се специална комисия да започне спешна проверка в работата на финансовата институция. 

Говорителят на служебния кабинет: Разкритията за ББР са скандални, няма да спрем дотук

Причината - според служебния министър на икономиката има около 1 млрд. лева, които са отишли в общо 8 фирми у нас. Част от тях били  индиректно свързвани с Делян Пеевски, обяви пред NOVA говорителят на служебното правителство. От ГЕРБ контрираха, че информацията се използва за предизборни цели. 

Отговор защо е необходима спешна ревизия в Българската банка за развитие дойде от говорителя на кабинета „Янев“. 

"От около 1,5 млрд. лв., 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес", заяви Антон Кутев.

 

 

Кои са тези фирми и защо са получавали такива кредити щяло да стане ясно след проверката, посочи Кутев. Дали резултатите ще стигнат и до прокуратурата, можело да се говори само след края на ревизията, стана ясно още от думите на Кутев. 

От ГЕРБ направиха друг прочит на това защо започва проверката. 

"Министърът иска да употреби банката за предизборни цели. Не може да се говори по медийни публикации", заяви Александър Иванов.

Той посочи, че въпросът за работата на банката вече е повдиган от „Демократична България“. За това и било странно защо сега го прави служебният кабинет. 

"Интересно за мен е претопляне на новина от служебния министър. Преди по-малко от година Христо Иванов и г-н Мирчев изкараха злободневната новина във Facebook, но не ми е ясно как служебният министър е свързан с тях", каза още Иванов.

Така според ГЕРБ най-важното било дали кредитите се връщат.  "Така функционира банката – дава кредити срещу гаранции. Това интересува хората – дали се връщат кредитите. Доколкото знам – над 90 % са малки фирми. Ако си връщат кредитите, те са обезпечени, не виждам проблем", заяви представителят на парията.

Александър Иванов: Икономическият министър използва ББР за политически цели

„От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите. Когато беше трудно само ние се борехме срещу този модел, докато сегашните "нови" правеха угоднически интервюта или заемаха държавни служби”, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в личния си профил във Facebook.

„От вчера кредитите на Българската банка за развитие са много коментирани и интересни. И понеже напоследък лидери на новопоявили се партии се упражняват на гърба на БСП, наричат ни беззъба опозиция и манипулират общественото мнение, ще припомня следното отпреди повече от година”, написа още тя публикува свое изказване от 7 април миналата година.

В него се казва: “Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. Използват кризата и страховете ви за далавери. И маскират грабежа като антикризисни мерки. Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно. Сигурна съм, че това е принос в световната икономическа наука и практика - с антикризисна мярка за помощ на икономиката да наливаш пари във фирма за събиране на кредити. През годините, откакто съществува, ББР се превърна от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Държавният ресурс, тоест вашите пари се изливат в техните джобове под вещото “управление” на Борисов”.

В изказването си от 2020 г. Нинова посочва, че алтернативата е: „Слагане лимит на кредита за една фирма - например един милион (след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен). Определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за българско производство”.

В позиция, изпратена до NOVA, от Българската банка за развитие подчертават, че спазват законите на страната и ще окажат пълно съдействие при проверката от Министерството на икономиката.