Вижте какви промени се въвеждат

От 18 май влиза в сила нов график при ваксинирането у нас. Това става със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

До утре Регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

Проф. Балтов: Със сигурност ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID-19 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването. В заповедта се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците Регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Вижте цялата заповед:

 

Новината, че отново ще се работи по график изненада представителите на ДКЦ-тата. В 11-та поликлиника в София дори са скептични, че новият модел ще е ефективен. „Ние работим само от понеделник до петък. Младите хора почиват събота и неделя”, коментира д-р Инширах Алшарафи.

От днес още 8 поликлиники в София също ще правят ваксинации с всички видове ваксини. С тях пунктовете в столицата стават 65.

Страната е обезпечена с достатъчно ваксини, отчете в Министерския съвет здравният министър. България ще се присъедини към договора, който Брюксел е сключил с Pfizer за доставки през следващите 2 години.

Има ли тайна договорка за затваряне на "зелените коридори"?