Новаторската операция е извършена в мадридската болница "Грегорио Мараньон"

Лекари в мадридска болница спасиха двумесечно момиченце с новаторска операция, при която трансплантираха малко сърце от донор с различна кръвна група, което било спряло да тупти, информира БТА. Операцията е извършена в болницата "Грегорио Мараньон".

"Беше двойно вълшебство" - каза д-р Хуан Мигел Хил Хаурена, завеждащ детската сърдечна хирургия в мадридската болница. Той обясни, че методът не е използван за малки деца допреди три години и никога досега не е прилаган при толкова малко бебе. Постижението дава надежда за спасяването на повече деца, за които е необходима трансплантация на сърце, но са прекалено малки за използване на вентрикуларни помощни средства, докато бъде намерен съвместим донор.

Донорът е бил в болница в друг испански район, което е усложнило операцията. Сърцето е спряло за няколко минути и е била необходима процедура за възстановяването му. Болницата не разкрива подробности за донора.

Момиченцето Наяра е имало вродено сърдечно заболяване още преди раждането. По време на операцията тя е тежала едва 3,2 кг.
"Тя е най-малкото бебе, което сме имали за сърдечна трансплантация и 24 часа преди операцията състоянието й много се влоши. Ако не беше получила сърцето, може би нямаше вече да е тук" - каза Мануела Камино, завеждащ детското отделение за сърдечни трансплантации. Наяра се възстановява в болницата.

С 37,4 донори на милион души Испания миналата година е на първо място в света по трансплантации.