Провесени хора през прозорците на коли е популярна гледка в сезона на баловете

Колко опасно може да бъде провесването през прозорците на движещ се автомобил - популярна гледка през сезона на баловете, поредните такива кадри получихме в рубриката „Моята новина - на абитуриенти по улиците на Велико Търново. В две коли те са излезли почти изцяло от прозорците. А евентуално падане  може да доведе до тежки травми на врата и главата, предупреждават специалисти по пътна безопасност.

Стартират абитуриентските балове (ВИДЕО)

„Тази ситуация крие много опасности. Първо – водачът не вижда какво се случва зад него в огледалата, което е предпоставка за опасна маневра и ПТП. Останалите водачи в движението трябва да бъдат нащрек, за да видя, ако абитуриент или предмет падне от колата. В тази ситуация автомобилите могат да минат през падналия зрелостник и той да пострада допълнително”, подчерта автомобилният ас Румен Дунев.

Младежи подаряват бални облекла на абитуриенти в нужда

Според него усилията на „Пътна полиция” трябва да са насочени във времето преди и по време на баловете, тъй като подобни гледки се срещат именно тогава. Според автомобилистът след това остава само „черна статистика”.

Безплатни автомобили за абитуриенти в неравностойно положение (ВИДЕО)

Румен Бахов  показа демонстрация с манекени, които падат от кола по време на движение и какво евентуално би се случило при едно такова падане.

Подробности гледайте във видеото.