Той е недоволен от работата на ГДБОП, Националната полиция и реакцията на полицията по време на антиправителствените протести

Трусовете в службите продължават. Кадрови рокади в ДАНС и разузнаването ще поиска Бойко Рашков от премиера. Това стана ясно от интервюто му пред БНР.

Ден след като събра всички директори в МВР, Бойко Рашков обяви, че не е доволен от работата на част от тях. „Уплашени са. Опитах се да ги успокоя. Казах им, че списъци няма”, каза той.

Смени обаче ще има. „Убеден съм, че ще се наложи да сменяме ръководители”, допълни Рашков.

Tрусове в МВР: Шефове се оказаха в неплатен отпуск (ОБЗОР)

Той е недоволен от работата на ГДБОП, Националната полиция и реакцията на полицията по време на антиправителствените протести. Днес ръководството на СДВР ще докладва отново какви са проверките и има ли полицаи превишили правата си, упражнявайки насилие над граждани.

„Има едно наказание, за което научих тези дни – забрана за повишение в длъжност на един полицейски началник. Вместо да прояви загриженост, главният секретар сякаш толерираше тези действия на полицейските органи случаи”, коментира Бойко Рашков.

На съвещание тези дни ще бъдат поканени и шефовете на разузнаването и ДАНС, които са в неплатен отпуск и не са дошли на срещата, свикана от служебното правителство. „Няма да мога да работя с тях”, категоричен бе Рашков.

Причините - били политически обвързани и ползвани за поръчки. Бивши служители, близки до предходните управляващи пък били назначавани и в други структури, твърди Рашков. „По този начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов”, посочи още той.

Първо уволнение в МВР

Всичко, по думите му ставало с благословията на бившия и настоящия главен прокурор. „Такива ръководители на прокуратурата като Цацаров и Гешев режат клона, на който стои прокуратурата, защото са склонни да се подчиняват на политическата власт”, допълни Бойко Рашков.

След интервюто от Комисията за отнемане на незаконно имущество, оглавявана от Сотир Цацаров, пуснаха прессъобщение, че шефката на политическия кабинет на Рашков била уволнена от тяхната служба за конфликт на интереси. Сама организирала конкурса, който я назначил. Елена Фичерова обжалвала и не е ясно на какъв етап са делата. Името й се свързва с партията на Васил Божков, в чиито листи е била, но вече е заличена. От ДАНС и прокуратурата засега отказаха коментар.