Схемата беше разкрита през 2016 година

Признаха за виновни седем служители на Митнически пункт „Лесово”, обвинени във взимане на подкуп. Престъпната група беше разбита през 2016 г. Присъдата е окончателна.

„Като длъжностни лица, в качеството си на митнически служители, са получили противозаконна облага в левове и чуждестранна валута. Тези суми са искани от шофьорите на автомобили, преминавали границата”, обясни временният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Ангелова.

Събраните суми са в големи размери и в различни валути - евро, долари, турски лири. Те са отнети в полза на държавата, след като са били намерени в пункта „Лесово”. 

„От шофьорите са получавали 10-20 евро. Ако е шофьор на товарен автомобил, който превозва карго, са стигали до 400 евро, зависи от товара”, обясни прокурорът Георги Мойсев.
 

 

Предвиденото наказание за това престъпление е до три години лишаване от свобода. Митническите служители обаче не са осъждани за други престъпления, затова с решението те са освободени с глоба в размер на 5 000 лева за всеки от тях.

От прокуратурата обясниха, че това не е споразумение, а окончателно решение на Апелативния специализиран наказателен съд, с което се отменя оправдателна присъда на първа инстанция и се постановява такова решение. Това е максималният предвиден в закона размер глоба.

Единият от осъдените е началник на митническия пункт, а останалите са митнически инспектори. До разкриването на схемата се е стигнало след разследване, проведено от ДАНС през 2014 г. Разпитани са множество свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства - записвани са разговори и срещи.

По информация на Мойсев митническите служители все още са на работа. По време на досъдебното производство обаче са били отстранени от длъжност.