Съдиите не постигнаха съгласие от първия път, наложи се спешно да заседава колегията им

Висшият съдебен съвет и служебният министър на правосъдието в остър сблъсък заради спецправосъдието. Кадровиците бламираха Янаки Стоилов и отказаха да изготвят анализите за дейността им до края на следващия месец. Остри реплики си размениха и  представителите на двете колегии.

След близо тричасов дебат, кадровиците решиха двете колегии сами да определят критериите и състава на комисиите, които ще изготвят анализа за дейността на спецпрокуратурите и спецсъдилищата.

 „Ние приехме и едно  отправяне на запитване до Европейската комисия за експертна помощ от европейски прокурор. Целта на това нещо не е забавяне на съответния анализ”, заяви главния прокурор Иван Гешев.

Определиха критерии за анализ на работата на специализираните съд и прокуратура

Според министъра на правосъдието Янаки Стоилов обаче подобна помощ няма да доведе до бързи резултати.”Нека да ги привлекат. Това вероятно ще бъде един от аргументите, че е необходимо повече време....предостатъчно е за месец и половина - два тези резултати да бъдат налице”, посочи той.

Предложението на Стоилов анализът за дейността на спецправосъдието да бъде готов след 40 дни срещна отпор.

„Ние не сме слугинаж на политическата класа. Това, че някой иска това да се случи по този начин в едни срокове, за да обслужим някакви политически, евентуално бъдещи политически интереси, това е обидно за Висшия съдебен съвет и за всеки български магистрат”, категоричен е Гешев.

Думите му подразниха председателя на ВКС Лозан Панов. В обръщение към правосъдния министър той попита дали не е било политическа поръчка акцията на прокуратурата в президентството миналото лято.

С 16 гласа "Против" кадровиците отхвърлиха предложението докладът да е готов до края на мандата на служебния кабинет. И определиха тримесечен срок, в който да изготвят документа.

„Опитът да се разтягат тези срокове като стремеж да се отложат реалните резултати”, посочи Янаки Стоилов - министър на правосъдието

Прокурори и съдии не се разбраха и дали броят на исканите, използваните и стигналите като доказателства до съдебна зала СРС-та да влезе в докладите.