Според социолога партиите в следващия парламент ще са повече, а патриотите ще влязат ва Народното събрание

Близо 10 дни вече България се управлява от служебно правителство, но трусовете и скандалите се редуват всеки ден. След като изненадващо начело на Националната агенция за приходите застана Румен Спецов, вчера заедно с финансовият министър Асен Василев обявиха, че ще търсят 10 млрд лв. несъбрани задължения. Най-големият длъжник в черния списък трябва да плати 160 млн. лв. В същото време паралелно върви и скандал с подслушване на политици. Изненадващо новината тръгна от съпредседателят на опозиционната Демократична България Атанас Атанасов и поета от министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Така този гейт поизмести новините за метлата, която продължава да разчиства ръководители в МВР. Почти никой не обърна внимание и на списъкът с новите областни управители, в които сериозно присъствие имат завършилите военни училища и Академията на МВР.

"Не се съмнявам в подслушването, защото тази практика е от времето на самия Атанас Атанасов, Цветан Цветанов и така нататък. Тайните и секретните истории винаги са гадни. Когато има нова власт, тя трябва да си има доверени хора на върха", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS д-р Андрей Райчев, социолог.

Той допълни, че се е стигнало до монопол в службите, а това винаги води до загниване.

Райчев не вижда нищо притеснително в това, че проблемът с подслушването тръгва от "Демократична България", тъй като те са били част от протеста. За него в началото на прехода трябваше да се разчисти докрай въпросът с досиетата.

Главният проблем за социолога е, че служителите нямат страх от народа, защото се знае, че има хора, които ще се погрижат за него и когато направи гаф, не го грози дългогодишна присъда.

Андрей Райчев смята, че президентът Радев е случил с някои хора от служебното правителство, с някои - не.

Той прогнозира, че след следващите избори патриотите ще влязат в парламента и като цяло партиите ще бъдат повече.

Относно възможността да се формира правителство, той вярва, че зависи от коалиционнта политика на БСП.

За "Има такъв народ" Райчев подчерта, че първото гласуване е било за личността Слави Трифонов, гласува ли се за партиен лидер, резултатът ще е различен.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.