Зам.-министърът на образованието подчерта, че няма да има забавяне за завършилите ученици при кандидатстване във висши учебни заведения

Тази седмица десетки хиляди родители с трепет изпратиха децата си на матурите. Зрелостните изпити идват след една по-различна учебна година, в която класната стая и домашната обстановка се редуваха в дистанционното обучение. 

"Предизвикателството пред образованието в тази ситуация е факт. Но процедурата по провеждане на матурите е спазена и това даде възможност учениците да покажат това, което са научили", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.

Зам.-министърът заяви, че качествен анализ на резултатите от матурите ще бъде напаравен, според нея пандемичната ситуация през миналата година е била много по-стресова, докато сега вече има много повече опит и образователната система се е справила с предизвикателствата.

Тя подчерта, че методът на работа е трябвало да се промени при онлайн обучение.

Мария Гайдарове бе категорична, че няма да има забавяне за завършилите ученици при кандидатстване във висши учебни заведения, включително и в чужбина.

Тя заяви, че не е имало индикации, които да дават повод да се намалява учебния материал за матурите и за националното външно оценяване, защото всичко е отчетено като преподадено.

Педагогът смята, че връщането на учениците в клас е било навременно, но ще се даде възможност локално да се вземат решения при повишаване на заболяемостта.

Относно ревизията на предишното управление, Мария Гайдарова заяви, че това няма да стане в Министерството на образованието, тъй като процесът е следен отблизо и няма нужда от специални действия. Целта е да се продължи плавно и спокойно това, което е постигнато до тук.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.