ЕС поиска незабавно освобождаване на всички пътници

Беларуският опозиционен новинарски портал "Нехта" обяви днес, че един от бившите му сътрудници е арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск, предаде Франс прес.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от самолет, пристигащ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, съобщи "Нехта" в социалните мрежи. Според новинарския портал е налице репресия срещу Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, след като е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич. През ноември миналата година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в списъка си с хора, които според тях са замесени в терористични дейности.

Самолет кацна аварийно на Летище София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Самолетът е излетял към Литва, заяви в изявление еврокомисарката по транспорта Адина Валеан. Тя съобщи това към 17:15 ч. по Гринуич, но не спомена дали опозиционният активист Роман Протасевич се намира на борда. Вместо това тя подчерта само, че "това е прекрасна новина за всички, особено за семействата и приятелите на лицата на борда".

По-рано ЕС призова Минск да позволи на самолета да отпътува с "всичките си пътници", припомня АФП. Външното ни министерство с реакция в социалните мрежи на скандала.

"Този акт е абсолютно неприемлив. На всички пътници трябва незабавно да бъде разрешено да продължат пътуването си до Вилнюс", пишат от външно министерство.

"ВСИЧКИ пътници трябва незабавно да могат да продължат пътуването до Вилнюс и безопасността им да бъде гарантирана", написа в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Всяко нарушаване на международните правила за въздушния транспорт трябва да си понесе последиците", добави тя.

Германия настоя за "незабавно обяснение" от Беларус, след като беларуски изтребител прихвана самолета, превозващ опозиционния активист Роман Протасевич, и той бе арестуван на летището в Минск, както твърди опозицията, предаде Франс прес.

"Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус за пренасочването в границите на ЕС на полет на Райънеър до Минск и предполагаемия арест на журналист", написа в Twitter високопоставеният представител на германското външно министерство Мигел Бергер.

Сигнал за бомба в самолет, прелитащ над гръцки остров

Франция осъди отклоняването на самолет с беларуски опозиционер от беларуските власти и призова за "твърд и единен отговор" от 27-те страни членки на ЕС.

"Отклоняването на полет на "Райънеър" от беларуските власти е неприемливо. Твърда и единна реакция от европейците е от съществено значение", заяви коментира също в Twitter френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

И полският премиер Матеуш Моравецки осъди в социалната мрежа задържането на Протасевич, както и призова ЕС да обсъди санкции срещу Беларус, допълва Ройтерс.

"Осъждам най-категорично задържането на Роман Протасевич от беларуските власти след отвличане на пътнически самолет на Райънеър. Това е осъдителен акт на държавен тероризъм", заяви Моравецки в Twitter.

Самолет с турски министър на борда се повреди във въздуха

Той добави, че е поискал от председателя на Европейския съвет (Шарл Мишел) на срещата на върха, насрочена за утре да обсъдят обсъдени незабавни санкции срещу Беларус.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи принудителното кацане на самолета в Беларус като "безпрецедентно и шокиращо" и поиска незабавното освобождаване на всички пътници. Европейският съвет трябва да потърси начин за засилване на натиска над Беларус, добави той в пост в акаунта си в Twitter.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация (ИКАО - ICAO) да разследва Беларус.

"Отсега нататък на гражданин на която и да е държава, който лети над Беларус, не се гарантира дори основна сигурност", каза тя пред журналисти във Вилнюс, където се намира Тихановска призова за отстраняване на Беларус от ИКАО.

Животът на 26-годишния блогър активист Роман Протасевич, който бе в самолета и бе задържан в Минск, сега е в опасност, предупреди тя. 

Източник: БТА