Двамата лидери са на съвместно пътуване до Рим

Президентът Румен Радев е на официална визита във Ватикана по повод Деня на светите братя Кирил и Методий. Самолетът с българската делегация мина през Скопие и качи на борда и официалните представители на Република Северна Македония, начело с президента Стево Пендаровски.

„Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво”, заяви пред журналисти в Скопие Румен Радев. 

Румен Радев на посещение в Рим

Двамата проведоха кратка среща преди водената от Пендаровски делегация да се присъедини към българската начело с президента Радев, която ще бъде на визита във Ватикана и Италия. За пръв път двете делегации пътуваха заедно за Рим.

Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Северна Македония да заявят обща воля за развитие на отношенията на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство. Българският президент благодари за гостоприемството в Скопие, макар и посещението му там да е за кратко.

Радев и Пендаровски ще отдадат почит пред светите братя Кирил и Методий в Рим

„Ние сме тук, за да успокоим атмосферата около проблема от последната година. С един по-различен език. Мисля, че е необходимо да си върнем доверието и като приятели да разговаряме за най-тежките теми, които в момента ни разделят. Надявам се скоро да има сближаване”, каза от своя страна Пендаровски.

Президентът на Северна Македония посочи, че на оперативно ниво разговорите между двете държави се водят от двете правителства и занапред ще е така.

Репортер: Антоанета Николова