Той заяви, че работи добре с новото правителство и определи отпадането на част от мерките като адекватно

Няма натиск за оставката ми и не виждам смисъл да я подавам. Това обяви днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той заяви, че работи добре с новото правителство и определи отпадането на част от мерките като адекватно.

Кунчев пристигна в Харманли, където мобилен ваксинационен екип влезе за първи път в ромската махала. Той даде оптимистична краткосрочна прогноза за развитието на пандемията и определи разхлабването на част от мерките като правилно.

„Засега, особено в летния сезон, особено и с оглед туристическия поток, мисля, че това е правилно, но винаги трябва да имаме едно на ум, както го нарича Европейската комисия – „внезапна спирачка”, посочи Ангел Кунчев.

Той не е усещал натиск за оставка, не планира и сам да я подава. „Аз лично не виждам причина да я подавам, но всеки пък има право да си подбере екипа и да работи с хора, на които вярва”, категоричен бе той.

Липсата на Оперативен щаб за коронавируса в момента не била проблем, каза още главният здравен инспектор. „Според мен това, което направихме като организация, си работи - и с големите болници, с Външно министерство, с „Гранична полиция”, където се налагат граничните мерки, системата работи”, посочи Кунчев.

Той определи като „глупаво” нежеланието на част от хората да се ваксинират и призова личните лекари да бъдат по-активни. Интересът към мобилния пункт в Харманли днес не беше голям. Записаха се едва 8 души. Повечето гледат на ваксината като на билет за по-лесно пътуване.

„Майка ми е от 20 години в Гърция, пътувам и може би е добре да има такъв сертификат, за да се пътува нормално”, каза Милена Митева.

Репортер: Димитър Иванов

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК