В Комисията бе направен експеримент колко души могат да гласуват с машина за час

Експеримент с машините на прага на предсрочния вот. За първи път в страната и в чужбина в секции с над 300 души ще се гласува само с устройства, но тук идва и въпросът по колко души могат да гласуват с 1 машина за 1 час, особено ако отново има струпвания от желаещи да гласуват?

За да потърсят отговор на този въпрос, в ЦИК пресъздадоха реална изборна ситуация – имаше секционна комисия, хората влизаха един след друг, както е на избори.  Част от тях имаха задача да коригират своя избор, каквато възможност има преди да натиснем окончателно бутона „гласувай”. И се разписваха в примерен избирателен списък, след като пуснат отрязъка в кутията. И така за 60 минути с една машина гласуваха 75 човека.

 

А извън експеримента, от ЦИК са засекли не малко покойници в списъците за регистрация на част от партиите. Най-фрапиращия случай – 364-ма мъртви само в подписите за една партия.  Иначе общо 27 политически формации ще се борят за място в 46-я парламент.

В ЦИК се проведе първото експериментално гласуване преди изцяло машинния вот през юли.

„При добра интензивност за час гласуват 75 избиратели, голяма част за първи път гласуват с машина”, обясни Росица Матева.

Включиха се хора от Обществения съвет към ЦИК и служители от администрацията на парламента.

„Резултатите от експеримента са умерено оптимистични. На базата на тези тестове, ще излезем с анализ и становище за възможностите да проведем нормални избори”, заяви Цветозар Томов.

Около 9600 секции в страната и минимум 242 в чужбина ще се гласува само с машина.

„В 700 секции в страната и чужбина има гласували повече от 450 избират. Там да има повече от 1 машина”, каза Матева. Все още няма ясното как машините ще се изпратят в секциите в  страната и чужбина.

За място в новия парламент ще се борят 18 партии и 9 коалиции. От ЦИК посочиха, че в списъците имало и покойници. Най драстичният случай - 364 покойници, е имало в списъците на партия „Единство”. А регистрацията е отказана поради липсата на необходимите 2500 подписа. Цветозар Томов отново заяви и, че е имало предложения за ограничаване на броя секции в чужбина. Окончателният им брой ще бъде обявен след крайния срок за подаване на заявление. ЦИК имат прогнозен брой, ще има секции и в консулските представителства.

„Едва тогава ще имаме представа за общия им брой. Паралелно върви процесът по организация в общностите, къде е ясно, че ще има секции. Това е много динамичен процес. В средата на юни ще имаме по-голяма яснота”, обясни Томов.