След скандалите около ББР двама от Надзорния съвет бяха освободени, АПИ също вече е с ново ръководство

Нови рокади в държавните структури. След скандалите около Българската банка за развитие двама от надзора й бяха освободени. Агенция „Пътна инфраструктура” също вече е с ново ръководство. И тримата членове на управителния съвет на АПИ бяха сменени с нови.

Един от понижените в последните дни - Стефчо Банков от „Вътрешна сигурност” в МВР обвини служебният министър в натиск. В енергетиката, новата власт започва проверки и предупреди - държавните дружества влизат в спирала заради 2,5 милиарда лева дългове.

Промените в Българската банка за развитие започнаха от Надзорния съвет. Двама от тримата му членове бяха сменени. Ще има промени и в самата дейност на банката, като ще се ограничи максималният кредит, който може да бъде отпуснат. Промените бяха анонсирани от икономическия министър Кирил Петков. Преди това той беше поканил на среща Надзорния съвет, но двамата уволнени не се отзоваха на поканата.

На срещата при министъра, която се излъчваше и онлайн, дойде само един от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - Стамен Янев. Другите двама - Митко Симеонов и Велина Бурска не се появиха. И заради това, но и заради факта, че банката е дала кредити за близо 1 милиард лева на едва на 8 фирми, Симеонов и Бурска бяха отстранени от длъжност.

„Аз ще дам моето нареждане за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска. Какво означава това? Това означава, че след днешна дата те, дори преди да е вписано в Търговския регистър, ако направят някое действие, подобно на тези, които са били извършени по тяхно време, те ще имат съдебна отговорност”, заяви Кирил Петков.

Икономическият министър ще уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на ББР (ВИДЕО)

Малко по-късно пред медиите Кирил Петков показа писмо, което двамата отсъстващи са изпратили снощи.

След уволнението Симеонов и Бурска обясниха своите мотивите да не присъстват на срещата. „Не желаем да бъдем записвани. Разбрахме, че това наше желание не може да бъде удовлетворено поради което отказахме да участваме в срещата, която беше насрочена за днес”, каза Митко Симеонов.

Колкото до обвиненията, че вместо да кредитират малки и средни фирми, каквато е работата на банката, са съсредоточили 1 милиард в ръцете на едва 8 компании, двамата твърдят, че това не е тяхна отговорност.

„Има и по-рано, има и по-късно, има и в този състав, има и в различен състав от Надзора, но това не означава, че ние като членове на Надзорния съвет сме ги отпускали”, заяви Велина Бурска

Утре на среща при Кирил Петков са извикани въпросните 8 фирми с големи кредити. Неофициално, някои от тях се свързват с Делян Пеевски. „Искам да чуя истинските управители на тези фирми, да ни кажат как се развива техният бизнес план, работи ли, как виждат връщането на тези пари”, заяви Кирил Петков.

За да не се стига до подобни ситуации занапред се въвежда и ограничение в максималния кредит, който ББР може да отпуска – 5 млн. лв. „По този начин си гарантираме, че независимо кой е в моята роля тук, тази банка няма да си смени дейността и пак да се прави на търговска банка, вместо да си изпълнява истинските задачи”, посочи Петков.

След рокадата, в Надзорния съвет ще влязат бившият служебен икономически министър Васил Щонов, както и икономистът Валентин Михов.

Пред NOVA двамата уволнени обясниха, че отстраняването им е предизвестено, защото още на 11 май – ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност, в БНБ е изпратено писмо за предварително одобрение за членове на Надзора. От Централната банка потвърдиха това, но допълниха, че същите искания са били оттеглени на 21 май.

Минути преди да се срещне с представителите на 8-те фирми, взели кредити за 1 милиард лева, утре сутрин министърът на икономиката Кирил Петков ще бъде гост на „Здравей, България”.

Тримата от досегашните членове на Управителния съвет на АПИ вече са сменени с нови. Председателят и членовете на Управителния съвет са получили заповедите си за отстраняване от длъжност вчера в края на работния ден. В тях е било записано единствено, че рокадата по преценка на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Ресорният заместник-министър заяви само, че ще има писмена позиция за рокадата.

Назначиха нов шеф на АПИ (СНИМКИ)

Георги Терзийски, проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев са подписали заповедите си за отстраняване от длъжност вчера.

От позиция до медиите става ясно, че ръководството е сменено заради „плащане на аванси за строежи без готовност и разрешение за такива".

„Не са коментирали нищо друго освен мотива в заповедта. За мен е изненадващо това, което чувам като мотиви”, заяви Георги Терзийски - бивш председател на УС на АПИ.

И допълни: „Агенцията е плащала аванси, съгласно условията на договорите, които е сключвала със съответните изпълнители”.

„Всяко едно плащане на Агенцията минава през лимитно одобрение на министерството”, коментира инж. Иван Досев, бивш член на УС на АПИ.

Според вече бившето ръководство на Агенцията страх от проверки и евентуално установяване на нарушения няма.

За нов председател на АПИ е назначен Апостол Минчев, а за членове - Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

„С Ивайло Денчев съм работили като директор на Областно пътно управление-Плевен.С другите двама членове се запознах днес”, каза Досев.

В първия си работен ден от встъпването в длъжност новото ръководство на АПИ отказа да говори с медиите.

От бившето вече ръководство заявиха още, че според тях не е обосновано да бъдат отстранени от длъжност за един ден без да им бъдат обяснени мотивите за това.

Служебното правителството публикува и мотивите за вчерашното си решение да отстрани председателят на ДАНС. В тях се посочва, че подадената от него молба за 123 дни неплатен отпуск демонстрира нежеланието му да изпълнява служебните си задължения.