Живков предупреди за задлъжняване, Теменужка Петкова го обвини в лъжа

Без рокади на този етап, но с тежки критики към управлението на дружествата в енергийния сектор. Служебният министър на енергетиката Андрей Живков предупреди, че компаниите, обединени в Енергийния холдинг, дължат 2,5 милиарда лева. Като само обслужването им струвало годишно на държавата 100 милиона евро.

Андрей Живков представи отчет за работата на енергийните дружества

С влизането си във ведомството служебният енергиен министър заварил „празна маса и уверения”. „И ми казаха, че проблемите са изчистени и всичко е цветущо”, обясни Живков.

Справка във финансовите отчети на Българския енергиен холдинг показала друго. Според разчетите на екипа на служебния министър най-сериозен е дългът към Холдинга на  Националната електрическа компания.  Той вече е надминал 2 млрд. лева. Не се плащал, а единствено предоговарял.  Друг длъжник е ТЕЦ "Марица-изток" 2 - с 580 млн. лв. А заради инвестицията за строежа на газопровода "Балкански поток" от година на година нарастват и задълженията на "Булгартрансгаз". 

 „Това са разходи без добавена стойност. Резултат от отлагане на проблеми , натрупвани през 10 години”, обясни Александър Николов – зам.-служебен министър на енергетиката

Парите от печеливши дружества, като АЕЦ „Козлодуй” и Електроенергийния системен оператор, се пренасочвали към губещите.

„Ако тази практика продължава, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството”, предупреди Живко. Така според служебния енергиен министър създаденият през 2008 г. Енергиен холдинг не е  успял да изпълни основната си цел.

Теменужка Петкова: Енергийният министър изрече големи лъжи (ВИДЕО)

„Вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми,  което е класически пример за път към дългова спирала, а изходите не са приятни”, посочи той.

Затова като приоритет служебният министър посочи финансовото стабилизиране на дружествата. След тежките критики за това какво са заварили, предшественикът на Живков - Теменужка Петкова, извади други числа .

„През 2014 година БЕХ е бил на загуба. Към 31 декември 2020 година БЕХ е на 280 млн. лв. печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но му пожелавам успех. Работата по слухове се е превърнала в запазена марка на служебното правителство”, заяви тя.

Министерството предлага да се преработи и Планът за възстановяване и устойчивост, като се включат повече енергийни проекти.

Репортер: Анна-Мария Конова