Експерт със съвети как да се предпазим

Кражба на самоличността. Това не е прецедент - всеки месец в отдела по киберпрестъпност в ГДБОП получават десетки подобни сигнали. 

„Това в момента е масова практика в интернет пространството. Много хора крадат снимки и ги използват за публикуване в сайтове, за да могат да измамят хората с цел финансова изгода. Показват, че всеки млад човек, който е бил обикновен, има възможност да стане финансово стабилен”, обясни Александър Господинов - ръководител кибер застраховане.

КРАЖБА НА САМОЛИЧНОСТ: Снимки в социалните мрежи се използват за измами

По думите му това често се случвало с хора, които са известни в публичното пространство в България. Пример е Гергана Паунова, която има хиляди последователи в социалните мрежи и чийто снимки се оказаха във фалшива платформа за криптовалути.

„Определено не мисля да закривам профилите си. При мен не беше целенасочено да събера тези последователи. Може би хората проявиха интерес от пътуванията, на които ходя. Предполагам, че фактът, че имам доста последователи е допринесъл”, сподели Гергана.

За да се предпазят от подобни измами Господинов съветва хората да бъдат по-обрани в социалните мрежи: „Тези с профили - да използват търсачки, за да проследят дали снимките им са в интернет пространство и дали се използват с цел измама”, добави той.

Още по темата гледайте във видеото.