Коментар на Стойчо Стойчев и Ваня Григорова

В месеца на пролетните бури, политически светкавици поразиха управленските върхове в държавата. Служебният кабинет отстрани от длъжност знакови фигури в МВР и такива по ключови места в държавата.

„Очевидно в този кабинет има така една главна фигура. Това не е премиерът Стефан Янев, а вицепремиерът Бойко Рашков. Ако погледнем негови медийни изяви назад в годините, той има някакъв определен афинитет към личността на Бойко Борисов и потенциалните злоупотреби, които той е правил”, коментира политологът Стойчо Стойчев.

 

 

Поставен на тази позиция от Рашков не може да се очаква друго освен да търси доказателства, улики или сведения, които да уличават бившия премиер в злоупотреби, смята Стойчев.

„Крайната цел на това упражнение е да се дискредитира авторитетът на Борисов и да се минимизират шансовете на ГЕРБ да формира кабинет в следващия парламентарен мандат и във времето”, заяви политологът.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” правителството отговаря на това, което гражданите търсят. За отстранените служители тя смята, че е по-скоро политическа преценка и оценка доколко биха съдействали по време на работата на служебния кабинет.

„По-скоро е въпрос на осигуряване на възможност за това да се прилагат политиките, които настоящите министри смятат за подходящи, а не като финална оценка за работата на освободените”, добави Григорова.

Повече гледайте във видеото.