Арестуван в Беларус

Тази седмица казусът „Протасевич” разбуни духовете не само в Беларус, а и в цяла Европа. Петнайсет години затвор грозят 26-годишния журналист и опозиционен активист, който беше задържан на летището в Минск.

Междувременно критиците на управлението на Александър Лукашенко определят случващото се като неприемливо.  И докато личността на Протасевич разпалва все повече дискусии в световен мащаб, един българин разказва от първо лице за сблъсъка си с беларуската тоталитарна реалност.

„Всъщност това, което видях е наистина една държава, която е абсолютно контролирана, всеки процес в нея е контролиран”, разказва Кенаров.

Димитър Кенаров е журналист и поет. Работил е за някои от най-реномираните списания по света. В журналистиката открива възможност за приключения. Едно от най-запомнящите се такива му се случва преди 10 години.

„През 2011г. аз бях помощник – редактор в едно американско списание – „Virginia Quter Review” – VQR, малко списание, но доста реномирано. И тогава с главния редактор решихме да направим нещо за 20-годишнината от разпадането на Съветския съюз. Идеята беше различни журналисти да отидат в различни бивши републики на Съветския съюз, без Русия, за да се види по какъв път всяка от тях е поела. Аз обикновено подхождам към своята журналистическа работа и към темите по следния начин – или трябва да напиша нещо, което е абсолютно неизвестно за дадена страна, по дадена тема или нещо, което е абсолютното клише, но то да може да бъде разбито отвътре. В случая, понеже аз като дете прекарвах доста време на село, където си спомням тракторите „Беларус”, които бяха навсякъде в България и с малко така изследване разбрах, че всъщност тракторната индустрия в Беларус е още жива, огромна и т.н. и ми се стори интересно да погледна на тази държава през тракторната индустрия”, разказва той.

Репортер: Николай Беремлийски

Целия разговор гледайте във видеото