Експериментът беше в Община Сливница

Днес се проведе ново тестване на машините за предстоящия парламентарен вот. Целта е да се види как работят те и колко време отнема гласуването. Днес експериментът беше в Община Сливница.

Цонка Александрова гласува за първи път с машина. Първоначално тя е изключително притеснена, че няма да се справи, тъй като има проблем със зрението. Въпреки това успява.

„Справих се много бързо. Няма никакъв проблем. По-удобно е от хартиенето гласуване”, каза жената.

В действителност по-голяма част от хората, дошли да се включат в експеримента на ЦИК в Сливница, дават своя вот електронно за първи път.

Продължава тестването на машините за предстоящия парламентарен вот

До обяд през експерименталната секция бяха преминали близо 80 души. От ЦИК увериха, че хора с проблеми, като на Цонка, също имат възможност да дадат своя глас.

„Има много висока избирателна активност. Както виждате повечето са възрастни хора и не са гласували с машина нито веднъж. Когато човек има зрителни проблеми, които не му дават възможност да гласува, има право да гласува с придружител”, обясни Росица Матева, говорител на ЦИК.

Целта на проучването е да се установи дали ще има нужда от допълнителни машини. Сред проблемите е и нуждата да бъдат доставени машини и в чужбина.

„Със сигурност ще има нужда от такива в секции, в които избирателите са, да речем, 800-900 или 1000”, каза Красимир Ципов, член на ЦИК.

Тестват машините за гласуване

От Централната избирателна комисия дадоха и полезни съвети на всички, които се включиха в гласуването.

„Да си сложат очилата, да бъдат спокойни, да четат внимателно бюлетината. Екранът подсказва сам, ако се прочетат бутоните без притеснение. Подсказва как да се извърши процесът на гласуването”, заяви Матеева.

Предстои данните от експериментите на Централната избирателна комисия да бъдат анализирани, за да се установи дали ще има нужда от допълнителни машини в по-големите секции у нас.