Кая е с единствената в България и една на милион в света, тя страда от редкия синдром - "неонатална мултисистемна възпалителна болест"

Тя е с единствената в България и една на милион в света – Кая. Момичето страда от редкия синдром - "неонатална мултиситемна възпалителна болест". Изразява се в хронично възпаление - обрив, артрит, фебрилитет, проблеми със зрението и психо-моторното развитие. Предписана й е доживотна терапия - всяка вечер й се инжектира лекарство, което я предпазва от силното главоболие, кожният обрив, постоянна температура и артритните болки в коленете. Нейната мечта е да бъде балерина.

И понеже мечтите са за да се сбъдват – особено детските – екипът на "Социална мрежа" реши да помогне на Кая да се докосне до балета. Примабалерината Маша Илиева направи възможна тази среща.

ЕДНА НА МИЛИОН: Борбата на българско момиче с рядък синдром

По думите й да помогнеш идва отвътре, с удоволствие би помогнала на всяко дете, което иска да се докосне до балета.

"Има шанс такива специални деца да играят активно, стига заболяването да не пречи и да не се уморяват много бързо, повечето занимания са на земята, изобразяват животинки", обясни примабалерината.

Според нея много ортопеди препоръчват на деца с подобни заболявания да тренират балет. А освен физическите упражнения децата слушат музика и имат занимания по ритмика.

Целия репортаж вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.