Той е бил разследван от месеци заради контакти с Божков

Обиски и обвинение към висш полицай. Снощи разследващи влязоха в Главна дирекция „Национална полиция” и провериха кабинета на началника на сектор „Културно-исторически ценности” Ангел Папалезов. Обиски имаше и в дома на полицейския директор.

Вече му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на ценности и за пране на пари.

Акция на прокуратурата в Главна дирекция „Национална полиция”

Разследването срещу Папалезов е от няколко месеца, а разследващите твърдят, че са засечени негови многократни разговори с бизнесмена Васил Божков.

В професионалната общност Папалезов е известен като изключителен експерт, който от 2008 г. се обучава по различни програми, свързани именно с противодействието на трафика на артефакти. Името му обаче се свързва и с твърдения, че е осигурявал чадър и е лобирал за частни колекционери. Вместо да упражнява контрол, казват запознати, той е прикривал незаконния произход на артефакти именно в колекцията на бизнесмена Божков.

 

 

Малко след като спецпрокурори влязоха в кабинета на Папалезов, служебният вицепремиер и силов министър Бойко Рашков обяви пред сайта „Бърд”, че това е „поредна акция на прокуратурата, която все повече започвала да се меси в политическия живот на страната". Рашков заяви, че прокуратурата вика на разпити висши кадри от МВР, с което пречела на разследването за подслушванията на политици.

„Вчерашните действия по разследването са извършени по повод образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и в изпиране на пари. Ние не можем да спрем своята работа и разследванията по образувани досъдебни производства за това, че в момента се намираме в предизборна кампания”, отговори говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Ако има нещо, обръщайте се към пресцентъра на министерството. Те ще решат как и кога да си изкарат някакви факти. И дали ще давам интервюта. Много Ви моля, ситуацията не ми е много удобна за разговори. Още нищо не знам, така че не мога  да коментирам нищо към момента”, заяви Ангел Папалезов пред NOVA.

Кутев: Прокуратурата опитва открито да се меси в изпълнителната власт

„Прокуратурата влиза със сила в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите”, заяви  говорителят на Министерския съвет Антон Кутев.

Той обясни, че са разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи.

„Много често прането на пари се осъществява именно чрез притежание на културни ценности и въртенето им в оборота. Световният пазар на такива предмети е изключително развит. Могат да се перат страшно много пари, придобити от незаконна дейност, чрез притежание и продажба на културни ценности и артефакти”, каза експертът Мария Карагьозова.