Той бе посрещнат от Румен Радев

Президентът на Португалия с официална визита в България по покана на Румен Радев. Държавният ни глава посрещна Марселу Рибелу ди Соза с церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Президентът на Португалия положи венец пред Паметника на незнайния воин, а по-късно на „Дондуков” 2 се проведе и среща на четири очи. След нея двамата президенти дадоха пресконференция.

"Планът за възстановяване и устойчивост не са просто пари, налети в страните, това е инвестиция в нашата солидарност и инвестиция в нашата сила", каза президентът Радев. „България, както и Португалия, отдава голямо значение на този план и затова ние сме поставили ясни приоритети. На първо място този план трябва да води към модернизация на страната и създаване на условия за решителен ръст на икономическото развитие на страната. На второ място, трябва да способства така, че в страната да се въвеждат водещи световно доказани технологии и да се поставя особен фокус върху иновациите. На следващо място, планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора, да се инвестира в човешки капитал“, каза Радев.

Румен Радев допълни, че Планът трябва да обърне сериозно внимание на образователния сектор и здравеопазването.

„Трябва да води до такива политики, които да способстват за засилване на здравеопазването и възможността хората да получават качествени услуги, максимално добро образование и перспектива за професионално развитие в страната, в която живеят. Разбира се, Европа е отворен дом за всеки и всеки може да избира къде да учи, живее и работи, но и България, и Португалия имаме да решаваме общ проблем. Тревогата, която споделихме, е, че повече от 20% от нашето население, и то активното и трудоспособно население, което има знанията и капацитетът да се реализира професионално, повече от 20% са навън. Това поставя на огромно изпитание социалните ни системи. Разчитаме така да структурираме този план, че водейки се от тези приоритети, да гарантираме именно младите хора в България и Португалия да намират перспектива в своята страна“, посочи държавният глава. Той благодари на португалския президент за справедливото решение за разпределение на ваксините срещу коронавирус.

„Благодарение на това решение, ваксинацията в България се ускори значително“, посочи Румен Радев. 

Емиграцията на млади и обучени хора и застаряването на нация е общ проблем с България. Това заяви президентът на Португалия. Той подчерта, че трябва да се направи всичко възможно, за да се увеличи раждемостта.  Марселу Рибелу ди Соза коментира и приоритетите на Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Имаме националния план за възстановяване и устойчивост на всяка държава, което гарантира европейските фондове за следващите 7 години да бъдат разпределени. На първо място е здравеопазването. За здравеопазване се изисква непосредствено финансиране, за да се предотвратят бъдещи епидемии и застрашаване на здравните системи на държавите. Вторият е социалният въпрос. Друг приоритет е свързан с цифровизацията. Друг е енергийното развитие. Днес Португалия използва възобновяеми енергийни източници по пионерски начин в Европа, които позволяват да не използваме ядрена енергетика“, каза Марселу Рибелу ди Соза.

„Ваксинацията в Португалия беше най-важното нещо за изход от пандемията. В този момент около 2 милиона португалци от 10 милиона са напълно ваксинирани. 3,5 милиона имат първа доза. Онези, които са прекарали коронавируса, са 900 000. Следователно 6,5 милиона португалци имат някаква защита. Това е приоритет, чийто темпове ускоряваме и смятаме, че в рамките на Европа трябва да има справедливо разпределение на ваксините, което да позволява онези, които не са имали възможност да получат необходимата бърза доставка, да могат по справедлив начин да имат достъп до ваксината“, коментира още португалският държавен глава. 

Португалската делегация ще остане в София и утре.